Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Revista Semnificatii Articole Katherina von Bora (1499 - 1550)

Katherina von Bora (1499 - 1550)

Katherina von Bora este cea mai  cunoascuta dintre femeile Reformei. Sa fi fost oare pentru ca a fost sotia lui Luther; sau din pricina inelului oferit de regele Danemarcei aflat in exil; sau poate chiar datorita miresmei si aromei ce s-a inaltat placut din propria-i fiinta? Mai degraba propun sa dam crezare ultimului gand, substanta care a ars inaltandu-i parfumul  nefiind cu nimic mai prejos decat lutul din care se plamadise platosa eroilor mai inainte amintiti.

    La varsta de zece ani este trimisa la manastirea din Nimschen, dupa  ce tatal se recasatoreste. La 16 ani incheie legamantul de calugarie, ce avea sa devina pentru ea legamantul exilului in lumea bantuita de stafiile evlaviei, de care, adolescentul cautator de adevar, doreste sa scape cu orice pret. De aceea, cand in 1520 scrierile lui Luther patrund in manastire, se afla printre cele noua calugarite care accepta invataturile lui Luther si, ascunse in butoaie de scrumbii, fug la Wittemberg. Doi ani la Wittemberg a insemnat instruirea ulterioara a Katherinei in economia casei.

    Initiativele ei merg pana in cele mai nebanuite aspecte ale « economiei vietii ». Spre exemplu, ea este cea care ii propune casatoria lui Luther. Initial Luther nu se gandea sa paraseasca celibatul, asteptandu-se sa fie condamnat la moarte, ca eretic. I-a propus Katherinei sa se casatoreasca cu Dr. Glatz. Katerina i-a raspuns ca nu se va casatori sub nici o imprejurare cu acel dr. Glatz, dar ca ar fi gata sa ia in consideratie o casatorie cu el . Luther, desi avea 42 de ani,  si-a intrebat tatal in legatura cu iesirea sa la drumul mare al vietii de familist. Tatal a acceptat bucuros, deoarece nu era defel fericit gandindu-se la viata de calugarie pe care si-o alesese fiul sau si la perspectiva de a nu se bucura de nepoti. Mai degraba scarpinari teologice decat  fiori ai iubirii, au penetrat scoarta inimii mireanului  Luther atunci cand avea sa spuna ca motivele pentru care a acceptat casatoria erau : « pentru a face placera tatalui sau, a-l irita pe papa, a face ingerii sa rada si demonii sa planga. »

    Lucrurile s-au asezat imediat pe cea mai luminoasa si potrivita traiectorie a vietii sfinte de casnicie. Katerina, casatorita, stapaneste ca regina a casei si ocupa imediat locul pe tronul inimii lui Martin. Intre cei doi soti apare o dragoste uimitoare. La cativa ani dupa casatorie,  Luther va face aceste declaratii la adresa sotiei sale: « Nu as schimba-o pe Katie pentru Franta sau Venetia, caci Dumnezeu mi-a daruit-o. ». « Sotia mea este ingaduitoare, grijulie si binevoitoare, mai mult decat as fi indraznit sa sper. Nu as schimba saracia mea cu ea pe toate averile lui Cresus. » In 1538, la 13 ani de la casatorie, spunea : « Daca as pierde-o pe Katie, nu mi-as lua o alta sotie chiar daca mi s-ar oferi o regina.” Luther a numit-o “Luceafarul de dimineata al Wittembergului” facand referire la obiceiul ei de a se trezi la ora 4 pe timpul verii si la ora 5 iarna.

    Avea indemanari deosebite cu privire la dieta, plante medicinale, cataplasme si masaj, tratandu-l astfel pe sotul ei care suferea de multe boli.  Fiul ei, devenit mai tarziu medic distins, o lauda numind-o “jumatate de doctor”.  De asemenea, i-a oferit acestuia un suport psihologic foarte insemnat, ajutandu-l sa treaca cu bine peste frecventele stari de depresie.

    A ajuns sa fie “ingrijitoarea unei case, a unui hotel si a unui spital.”
Manastirea Augustiniana in care Luther a trait in calugarie, oferita ca locuinta de principele elector, avea 40 de camere si erau zile cand toate erau ocupate. Aceasta nu pentru ca ar fi avut 40 de copii. Au avut doar sase, dintre care doi au murit de timpuriu. Dar Luther si-a mai adus sase sau sapte nepoti. Iar cand un prieten si-a pierdut sotia in urma unei boli, Luther i-a luat la el pe cei patru copii orfani de mama. Kati si-a adus la randul ei o parte din rude. Mai erau cativa ingrijitori pentru copii, plus unii studenti la teologie. Strainii soseau din Anglia si  pana in Ungaria. Refugiati veneau imprevizibil si ramaneau pentru o perioada la fel de imprevizibila. Ducele George, vrajmasul lui Martin, din “acvariul” caruia Luther pescuise noua “scrumbii”, spunea cu necaz ca “Luther conduce un azil de renegati”. Elisabeta de Brandenburg, o princesa suedeza de convingeri lutherane, casatorita cu Ioachim I, catolic inversunat, a stat si ea o buna bucata de vreme la Wittemberg.

    Atat de mare era galagia in casa incat Hans, unul dintre copiii lor, care avea deprinderi intelectuale remarcabile, a trebuit sa se mute la o scoala cu internat ca sa poata invata. Ulterior a devenit un medic renumit.
    Katherina a hotarat sa se intretina din propria gospodarie.  A facut cateva modificari la locuinta lor Black Cloister, a instalat o baie care servea si ca spalatorie. Avea o gradina de zarzavat si o livada langa casa  si l-a convins pe Luther sa mai cumpere o livada. Mai tarziu, a achizitionat si o ferma la Zulsdorf, la doua zile distanta de Wittemberg.. Katherina pastea, mulgea si sacrifica ea insasi caprele, facea unt si branza, cultiva si secera.      Una din marile victorii ale Ktherinei a fost aceea ca l-a invatat pe Luther sa spuna “nu”.

    Luther a numit-o “Partenerul calamitatilor mele”. Katie discuta cu sotul ei problemele Reformei si l-a sustinut in eforturile polemice. Preocuparile ei teologice au fost insemnate. A memorat o buna  parte din Biblie. “Stia Psalmii, marturisea Luther, mai bine chiar decat papii »  Uneori, a avut dispute teologice chiar cu el.
    Kati era un partener de conversatie inteligent si vioi. Luther spunea ca ar fi capabila sa invete pe un englez germana mai bine decat ar putea-o face el insusi.

    Conceptia lui Luther despre casatorie a fost profund influentata de propria lui experienta. « Nimic nu este mai incantator decat armonia in casnicie si nimic mai nefericit ca disensiunile.” Luther este autorul cunoscutei fraze: “Sotia sa-si determine sotul sa vina acasa cu fericire  iar el sa o faca sa se intristeze atunci cand il vede plecand”.
    Katherina von Bora ramane in amintire ca o femeie de caracter si curajoasa, sensibila, delicata, hotarata si neobisnuit de dreapta.
 A murit pe 20 decembrie 1550, la varsta de 51 de ani. Ultimele ei cuvinte au fost:”Ma voi prinde de Cristos ca un scai de poala hainei. »  

 

Ramona Soare - Majesty.ro

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.