Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Susanna Wesley

Susanna Wesley este una dintre cele mai remarcabile figuri din galeria femeilor credintei.  
    S-a nascut in ianuarie 1669, fiind ultima din cei 25 de copii ai dr. Samuel Annesley. Tatal ei, provenind dintr-o familie puritana, a absolvit Universitatea Oxford si a fost hirotonit ca pastor. El a invatat-o sa citeasca si sa gandeasca pentru ea insasi. Amintind-si de perioada din copilarie, Susanna Wesley scria: "Am fost inconjurata de carti bune si am invatat sa am propria judecata". Nu a mers la Universitate si nu a avut nici o educatie formala; in secolul XVll acest lucru nu era posibil pentru o femeie. Susanna marturisea:”Daca Universitatea ar fi admis femei  m-as fi regasit printre studenti, inclusiv printre dezbaterile teologice si tipariturile scolii.”
Sotul ei, Samuel, a absolvit universitatea Oxford in 1688 si in noiembrie, acelasi an, s-au casatorit. Au avut 19 copii pe care Susanna i-a iubit foarte mult. La randul lor, acestia au iubit-o cu aceeasi masura. John marturisea ca atunci cand avea 6-7 ani gandea ca niciodata nu se va casatori “pentru ca nu voi putea gasi o sotie asa cum are tatal meu”.

Si-a tinut casa cu foarte multa strictete: dieta simpla, devotiune in fiecare dimineata si seara, pedeapsa stricta daca era cazul, supraveghere atenta a educatiei copiilor. Susana a fost  perseverenta in a-i invata pe copii Biblia, Latina, Greaca, anatomie, teologie, poezie.  Valorile invatate in camin au fost: toleranta si acceptarea celorlalti, compasiune fata de saraci, iubire fata de lume, generozitate, ospitalitate, prietenie, fidelitatea.

Cele 16 reguli prin care Suzanna Wesley si-a guvernat caminul:
     1. Copilul trebuie invatat sa se roage de indata ce poate vorbi.
     2. Propria vointa trebuie supusa Planului Salvarii.
     3. Cumintenia este obligatorie in timpul inchinarii.
     4. Invata pe copil teama de Domnul.
     5. Mancatul intre mese nu este permis.
     6. Medicamentul se ia fara comentarii.
     7. La ora 8 copiii trebuie sa fie in pat.
     8. Copiii nu vor primi ceva atunci cand plang ci atunci cand cer politicos.
     9. Pentru a preveni minciuna, o greseala marturisita si indreptata nu va  fi pedepsita.
   10. Nu este permis ca un act pacatos sa ramana nepedepsit.
   11. Nu pedepsi copilul de doua ori pentru o singura greseala.
   12. Pretinde si rasplateste comportamentul bun.
   13. Orice incercare de a fi pe plac, oricat de mica ar fi, trebuie incurajata.
   14. Pastreaza dreptul proprietatii chiar si   in lucrurile marunte (respecta ce apartine altora).    
   15. Respecta cu strictete toate promisiunile.
   16. Nu neglija educatia in favoarea muncii.

   A facut o regula din a petrece, o data pe zi,  o ora cu cate unul din copiii ei. Copiii iubeau acest timp linistit petrecut cu mama – timp de rugaciune si discutii. In timpul acestei ore, ea putea sa se intereseze de starea sufletului, progresul, temerile, asteptarile si tintele lor. In acest mod luau nastere deprinderile unei auto evaluari periodice.

 Atat de profunda a fost influenta Susannei Wesley asupra fiilor ei, incat a fost numita “Mama Metodismului”; desi niciodata nu a rostit o predica, sau a publicat vreo carte, nici nu a  fondat o biserica. Doi dintre fii ei, John si Charles, pe cand erau studenti la Oxford au intemeiat miscarea metodista,  aplicand in mare masura exemplul de invatare din caminul lor.
    In cartea Songs of the Church , Lady M´Dougall scria: “Daca vreodata o femeie s-a putut bucura ca a adus copii pe lume, aceasta femeie a fost Susanna Wesley. Fii ei, John si Charles, au schimbat fata Angliei. Au fost canalele prin care binecuvantarea lui Dumnezeu a fost revarsata pana la capatul pamantului. Prin ei a venit reinviorarea Bisericii lui Hristos ».   

Cu adanca admiratie, Samuel Wesley scria aceste cuvinte copiilor sai : « Stiti ca aveti una dintre cele mai bune mame…si mai presus de toate, dulcile sfaturi si indemnuri materne pe care vi le-a dat adesea, de a va teme de Dumnezeu. »  
Susana Wesley a trait suficient de mult ca sa vada roadele muncii sale; cu doua luni inainte de a muri in Iulie 1742, fiul ei, John a predicat o serie de prelegeri de reinviorare in casa lor din Epworth, Anglia, celei mai mari multimi care se adunase vreodata in tinutul acela.

In timpul ultimelor clipe de boala, cu familia adunata in jur, le-a spus: “Copii, curand voi fi eliberata.  Cantati un psalm de lauda lui Dumnezeu. »
Aceasta este istoria uneia dintre cele mai respectate  femei din istoria crestinismului. Biografia ei ne reveleaza povestea unei femei care a folosit fermitatea conducerii si credinta ca sa ofere o crestere, o educatie si o disciplina spirituala copiilor. Devotamentul ei fara rezerve fata de Dumnezeu si fata de familie, in ciuda saraciei, a necazurilor, a unor dificultati matrimoniale, ofera o inspiratie uimitoare.
    Adam Clark scria: “Am cunoscut multe femei pioase…Susanna Wesley le intrece pe toate.”
    

Ramona Soare - Majesty.ro
Comments (3)Add Comment
...
written by carmen, 05 martie, 2009
multumesc pentru aceste reflectii despre femeile crestine deosebite..mai citesc si eu uneori biografii, ma inspira, mai asteptam...
...
written by lil, 09 martie, 2009
o biografie frumoasa, deosebita...avem nevoie de astfel de exemple, toate am vrea ca la sfarsitul vietii in urma sa ramana o astfel de istorie a succesului, ca mama, sotie, ca om - pentru ca sa nu uitam ca "suntem o priveliste pentru ingeri si oameni." Multumiri si felicitari doamnei Soare pentru aceste biografii pline de semnificatie.
mersi
written by stelutzza, 28 aprilie, 2009
am citit pe nerasuflate articolul asta. multumim, Ramona, pentru el. Mai asteptam si alte biografii... pline de exemple demne de urmat si care parca ne mai trezesc la viata si speranta. cu drag, steliana.

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.