Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Cultura Gabriel Liiceanu: “Familiaritatea Oanei Pellea cu Dumnezeu nu poate decât să te umple de invidie”

Gabriel Liiceanu: “Familiaritatea Oanei Pellea cu Dumnezeu nu poate decât să te umple de invidie”

La lansarea “Jurnalului” marii actriţe la Bookfest a fost prezent şi filosoful Gabriel Liiceanu. Privind marea de lume adunată la lansare, Liiceanu a subliniat faptul că un număr atât de mare de oameni nu vei vedea niciodată la ieşirea în lume a cărţii unui debutant oarecare.

Fascinaţia şi puterea pe care o persoană publică influentă le exercită asupra societăţii au fost explicate de Liiceanu aproape didactic: “Închipuiţi-vă”, a spus el, “că Oana Pellea este chemată să facă o reclamă la un parfum. Oamenii ar cumpăra acel produs doar pentru că au încredere în ea. Eu, unul, nu am acea platformă, a vedetei, de a convinge lumea să...

facă anumite lucruri. Pe când, Oana Pellea intră în lumea literaturii împreună cu imaginea care o precede. Tocmai de aceea, ar fi trist dacă ea ar promova un produs oarecare. Dar dacă, tocmai cartea sa este de fapt acel parfum minunat? “

Cu “temele” conştiincios făcute, având semne puse la anumite pasaje ale cărţii, Liiceanu a vorbit simplu, dar cu atât mai elogios, despre ceea ce i-a provocat, la lectură, “o comoţie”: “Autoarea pune în circulaţie un cu totul alt fel de jurnal decât cel la care ne-am aştepta de la un actor.

Ea îşi pune sufletul pe masă în paginile acestei cărţi. În ciuda aşteptărilor noastre, din fericire, aici găsim marile teme ale existenţei şi nu o lume a micilor sentimente. Mai bine spus, o lume a marilor sentimente ascunse înlăuntrul cotidianului. Notaţiile de aici se referă la câte o oră sau la o zi anume din calendar, dar, în realitate, fiecare e o trimitere în transcendent. Există aici paradoxul unei intimităţi care se depăşeşte mereu trecând cu uşurinţă “dincolo”. Laitmotivul acestei cărţi este unul pe cât de simplu, pe atât de uimitor: relaţia cutremurător de simplă şi de intimă cu divinitatea. Pe mine m-a uimit pur şi simplu, citidind cartea, să aflu că există oameni al căror raport cu Dumnezeu este de o familiaritate care nu poate decât să te umple de invidie”, şi-a încheiat admirativ Gabriel Liiceanu acest “laudatio” adus “debutantei” Oana Pellea.

Sursa: Cotidianul

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login