Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Cultura Popas pentru suflet, Sambata, la Sala Palatului

Popas pentru suflet, Sambata, la Sala Palatului

Nu ştiu alţii cum sunt, însă eu când aud de "gospel" mi se ridică părul de pe mâini. Şi, mai ales, când aud de Jessy Dixon, regele muzicii gospel, fiori reci mă trec pe şira spinării. Cu Jessy a fost dragoste la prima vedere. Sau la prima audiţie. Se-ntâmpla acum un an, cam la aceeaşi vreme, când urechea mea muzicală educată din pruncie să vibreze la sunete de calitate, a făcut cunoştinţă cu vocea maestrului. Dar nu numai despre vocea lui fără cusur a fost vorba. Ci şi despre spiritul său plin de entuziasm. Deborda o forţă de neimaginat acest om. Forţă care nu avea nimic de-a face cu vedetismele deşi, trebuie să recunoaştem, Jessy Dixon este o vedetă în adevăratul sens al cuvântului. Forţa lui avea legătură cu ceva mai adânc, poate cu o apăsare pe care a resimţit-o la un moment dat din cauza culorii pielii lui, or poate cu un moment din viaţa sa numit "convertire".

Maestrul se pricepe de minune să redea prin muzică experienţa convertirii sale. Transpune auditoriul într-o atmosferă tot de el creată în care, deodată, toate barierele, toate prejudecăţile sunt zdrobite printr-un singur sunet. Şi te trezeşti într-o lume în care nici culoarea pielii, nici apartenenţa etnică ori cea religioasă nu contează, o lume fără prejudecăţi în care Singurul Dumnezeu este Singurul Cârmuitor. De-o asemenea forţă este muzica lui Jessy. Are puterea să trezească în tine emoţii dintre cele mai puternice şi-n acelaşi timp să te facă să te gândeşti raţional la ceea ce-nseamnă "transcendent" fără ca să fie suspectat de manipulare. Muzica lui Jessy Dixon este muzica unui om născut din nou. De aceea, este imposibil să nu te îndrăgosteşti de ea. 

Deşi poporului român îi este străină o astfel de experienţă muzicală, ea îi este absolut necesară. Dincolo de luminile de discotecă, de tobele asurzitoare, de chitările electrice hipnotizante ce constituie atmosfera unui concert obişnuit, un cântăreţ de muzică gospel având un cor bine pregătit în spate şi nişte instrumente care să-l ajute, poate constitui un moment inedit pentru spectatorul ce va păşi, poate, pentru prima oară, la un astfel de concert. 

Şi pentru că am încercat să redau puţin din ceea ce am trăit auzindu-l pe Jessy Dixon live şi vibrând la fiecare notă de-a sa, acum îmi rămâne speranţa că oamenii vor dori să vadă pe pielea lor dacă ce am afirmat este adevărat sau nu. Pentru aceasta, vor avea ocazia să vină Sâmbătă, 10 octombrie, la Sala Palatului unde Jessy va susţine un concert extraordinar. Printre invitaţii de onoare ai acestei seri va fi şi Paula Seling, o voce cu greutate pe piaţa muzicală românească. 

Cu peste 20 de discuri inregistrate ce i-au adus 7 premii Grammy, cu 5 discuri de aur şi nenumărate aprecieri venite din partea muzicienilor cu care a colaborat în cele 5 decenii de carieră muzicală, Jessy Dixon a reuşit să se menţină în rândul artiştilor cu bun-simţ, caracterizându-se printr-o eleganţă şi modestie care surprind in modul cel mai plăcut pe cel ce intră în contact cu acest adevărat artist.

Şi pentru că, oricum, cuvintele sunt doar o brumă a ceea ce-nseamnă cu adevărat omul şi artistul Jessy Dixon, sunteţi invitaţi fiecare să-l vedeţi, să-l auziţi şi să trageţi singuri concluziile. De un lucru vă pot asigura: veţi avea parte de o experienţă pe care n-o veţi uita prea uşor, o amintire frumoasă care va rămâne în memoria dumneavoastră pe tot parcursul vieţii. În sfârşit, va fi un popas pentru suflet într-o lume în care kitschul, prostul-gust şi incompetenţa vând mai mult ca orice. Din fericire, sufletul nu este de vânzare.

 

 

 

 

Comments (2)Add Comment
...
written by Roxy, 08 octombrie, 2009
Daca sambata este de obicei popas pentru suflet pentru majoritatea dintre noi, fiind prima zi lipsita de activitatile cotidiene, ziua de 10.10 va fi cu ceva adevarat inedit. Personal , abia astept sa fiu transpusa in lumea muzicii, si mai ales, cea a muzicii curate . Pe langa cei 2 de 10 dati inainte de concert de insasi data stabilita , cred si sunt convinsa ca se vor adauga alti 7000 de 10 cu felicitari .
...
written by Bogdan, 09 octombrie, 2009
Intr-adevăr, muzica gospel îţi ridică părul de pe mâini... Modul cum sunt cântate piesele te fac să fii mai fericit şi să uiţi de toate grijile. Va fi o seară pe cinste! :)

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login