Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Cultura "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", premiul pentru cel mai bun documentar est-european

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", premiul pentru cel mai bun documentar est-european

Lungmetrajul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (Cehia), care s-a desfăşurat între 26 şi 31 octombrie.
Potrivit unui comunicat emis de Voodoo Films, secţiunea în care a fost proiectat filmul reuneşte cele mai bune producţii realizate în Europa centrală şi de est."Juriul a decis să acorde premiul unui film ambiţios, de proporţii epice. (...) Găsind un echilibru fin, dar dificil între «tragedia unui om ridicol» şi aroganţa excesivă a unui lider care îşi pierde progresiv legitimitatea, «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» este un testament despre provocarea de a scrie astăzi istoria prin intermediul imaginilor", se arată în motivaţia juriului.

Recent, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a obţinut marele premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.

În România, în primul weekend în cinematografe, filmul a strâns deja peste 5.000 de spectatori.

 

Regizorul Andrei Ujică va susţine marţi, de la ora 17.30, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) din Capitală, conferinţa "Cinematograful non-ficţional: Ceauşescu şi filmul istoriei".

În Bucureşti, filmul poate fi văzut în continuare la Cinema Studio, Hollywood Multiplex şi AFI Cotroceni, iar în ţară rulează la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj. De săptămâna viitoare, filmul va fi proiectat în Bucureşti şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român, iar în ţară, în cinematografe din Arad şi Oradea. Din 19 noiembrie, filmul va rula şi la Iaşi, unde va beneficia de o proiecţie de gală.

Conceput ca un eseu, din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Documentarul a avut premiera de gală vineri, la Sala Palatului din Bucureşti.

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizat de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia Arte Vizuale şi HFG / ZKM Filminstitut. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

sursa: www.mediafax.ro

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login