Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Revista Semnificatii Cuvinte colorate - de Denisa Stamate Ce hranesti, creste; ce infometezi, moare

Ce hranesti, creste; ce infometezi, moare

La finalul saptamanii trecute am ascultat o prezentare foarte interesanta, care facea o paralela intre diferite pasari si comportamentul uman. Nu ma pricep sa redau toate nuantele si implicatiile, dar am retinut cateva lucruri pe care vreau sa le folosesc pentru editorialul de astazi. Unii oameni sunt precum cucul: profita de munca altora si in decurs de cateva secunde de neatentie isi aseza oul in cuibul altei pasari. Fara sa isi creasca responsabil puii, fara sa le urmareasca cresterea, fara macar sa multumeasca celeilalte pasari pentru ca prin caldura propriului corp va ajuta la dezvoltarea propriului ou. Oamenii acestia nu stiu cum sa se comporte altfel pentru ca asa au crescut si ei: fara calauzire, fara reguli, fara un model. Este in firea lor sa faca ceea ce fac fara a se intreba daca se poate si altfel.

Alti oameni sunt precum vulturul, ei au rabdare multa si aripi mari. Ei asteapta pana ce se incalzeste pamantul, pana ce conditiile sunt prielnice, pana cand aerul cald incepe sa se ridice si abia atunci se avanta in inaltimi. Ei sunt acei oameni care asteapta mirosul de aer cald si bland, care nu isi pierd capul la orice adiere, care au un plan si stiu exact cand si cum se va intampla totul. Acestia sunt oamenii care profita de conditiile din jur, care isi cantaresc pasii, care stiu ca trebuie ajunga sus si stiu si ca asta se va intampla fara ca ei sa se oboseasca prea mult. Asa au invatat de la batranii lor, ca locul lor este sus, ca acolo le este tot rostul, printre cei (putini) ca ei. 

Apoi, mai exista condorii, cele mai mari pasari rapitoare de pe pamant, simbol de putere si de vitalitate. Condorii au o vedere exceptionala si chiar de nu ar vedea, tot ar putea mirosi un hoit de la mare departare. In afara de vazul si mirosul exceptionale, pentru a putea digera o asemenea hrana, stomacul sau produce un acid concentrat mai coroziv decat ploaia acida, asemenea tuturor pasarilor carnivore. Practic intregul sau corp este adaptat pentru a-i servi supravietuirii. Din nefericire, exista si mancaruri mai putin hranitoare, cum ar fi antibioticele si hormonii pe care oamenii le folosesc pentru hrana si tratamentul animalele domestice, substante care se dovedesc daunatoare in asa masura incat cauzeaza moartea condorilor. Accidentele acestea demonstreaza ca, si atunci cand facem ce stim ca trebuie sa facem, cand ne comportam asa cum credem ca este natural, bine, este posibil sa cadem in capcane pe care nu le prevedem. La fel cum este important la modul concret ce mancam, hrana este de mai multe feluri, nu doar mancare si bautura. Hrana mentala, spirituala, toate sunt lucruri care intra in viata noastra, care ne modifica senzorial perceptia asupra lumii. Este perceptia mea curata sau bolnava?

Si intrebarea pe care mi-o tot pun este aceasta: ce hranesc eu? Hranesc ceva care sper sa imi aduca beneficii pe termen lung sau pe termen scurt? Hranesc ceva ce stiu ca este gresit? Sau cumva “infometez” vreun obicei bun care ar merita mai mult?

 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login