Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Gradina

Cineva, nu stiu cine, a spus ca lunea nu creste nici iarba. Si mereu mintea mea isi imagineaza cum ar fi ca o zi din saptamana sa fie pamantul gol, fara firicel de iarba. Cum ar fi ca prima luni din fiecare primavara sa nu creasca iarba nici pe camp, nici in gradini?
Si ce este o gradina fara iarba? Cum poate sa arate o pajiste cu iarba scurta, atat de scurta incat sa nu vezi verdele, ci pamantul negricios de dedesubt? 

O gradina este ceva foarte serios. O gradina este o natura in miniatura. Este o suma de volume, de cantitati, de lumini si umbre. O gradina este o pictura cu 20 de buchete de flori laolalta si un stand cu 30 de parfumuri. Toate armonioase, toate la inaltimea potrivita. Niciuna sa fie prea inalta, nici una prea umbrita, nici macar una care sa nu poarte vreun rol. La fel cum un gradinar are grija ca niciodata sa nu existe buruieni si daunatori, tot asa omul ar trebui sa isi aranjeze viata ca pe o gradina.

Uneori cumperi o casa si ai deja o gradina. Tu nu ai plantat nimic acolo, asadar trebuie sa lucrezi cu ceea ce ai la indemana. Se intampla ca uneori sa nu ajungi intr-un loc pe care ti l-ai dorit, nici sa nu lucrezi cu oamenii pe care ti-i doresti, nici macar sa nu se intample totul atunci cand iti doresti. Cu toate acestea, este posibil sa rupi ce nu iti trebuie, sa dezradacinezi ce este rau si sa plantezi ce doresti tu. Eu cred cu tarie ca orice om ajunge in toate locurile in care ajunge cu un anume scop. Trebuie sa faca ceva acolo, sa schimbe, sa se schimbe, sa invete sau sa fie invatat ceva. Oricum, nimeni nu pleaca dintr-o gradina exact asa cum a venit.

Alteori, toate deciziile pe care le iei sunt in functie de gradina aceasta. Tu alegi ce pamant sa folosesti pe acel teren, tu alegi ce seminte sa cumperi, tu alegi chiar si ce anotimp sa fie cel mai bogat in gradina ta: alegi crizanteme sau ghiocei? Lalele sau pini? Tu alegi pe cine cunosti si pe cine nu, pe cine trebuie sa contactezi, ce relatii sa cresti si ce relatii sa abandonezi spre uscare si mistuire. Tu alegi in ce ordine sa asezi florile si arbustii, tu alegi care sa fie mai in fata sau mai in spate, care necesita mai multa atentie si care cresc in voie. 

In final, nimanui nu ii place o gradina goala. Toti avem cate o gradina de care trebuie sa avem grija, si nu ma refer acum la o gradina din acelea cu frunze. Noi facem cele mai multe alegeri despre cum sa arate viata-noastra-ca-o-gradina. Noi alegem cate buruieni sa lasam sa creasca si in ce zone. Neglijam prietenii? Neglijam copiii? Gradina nu se intretine singura, nici buruienile si tentatiile nu dispar.
Neglijam munca ori scoala? Multe dintre informatiile pe care le-am putea asimila pentru a ne fi mai usor trec pe langa noi nebagate in seama. Acolo raman petice goale unde cu greu mai poate creste ceva.
Neglijam sanatatea, alimentatia, stilul de viata? Mai devreme sau mai tarziu vom constata ca gradina noastra nu creste la fel de inalta pe cat ar trebui, la fel de deasa si de verde pe cat ne-am astepta. 

Dumnezeu a dat fiecaruia o gradina in grija si fiecare va trebui sa dea socoteala de felul in care a avut grija de ea. Si nimeni, dar nimeni nu a crescut o gradina asa cum poti sa o cresti tu. 

 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login