Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Revista Semnificatii Cuvinte colorate - de Denisa Stamate Viata inalta si maiestuoasa ca o salina

Viata inalta si maiestuoasa ca o salina

Ieri am petrecut aproape o zi întreagă în salina Unirea de la Slănic Prahova şi trebuie să recunosc că era prima dată când ajungeam aici. Vizitasem în urmă cu 2 ani numai salina Praid, maiestoasă şi gălăgioasă, ca o catedrală barocă intimă. Slănicul este diferit. La Slănic, galeria este mult mai înaltă, cu un tavan suplu şi frumos desenat, asemenea marmurei. Cine ar fi spus că vreodată sarea ar putea semăna cu marmura? Felul în care s-a făcut exploatarea, şi anume descendent de la tavan către vatră în felii succesive de 2.2 metri grosime, cu tăiere orizontală la vatră şi verticală la pereţi, a făcut ca peisajul rezultat să fie incredibil. Există locuri de joacă pentru copii, un loc cu paturi pentru odihna celor care fac tratament, sculpturi, bancuţe, chiar 2 lacuri sărate, dar în ciuda agitaţiei de jos, cupola rămâne singură şi tăcută. 

Am încercat în câteva rânduri să-mi imaginez nişte ochi care să ne privească de sus şi mă străduiam să pun împreună gălăgia şi tăcerea, lumina din zona centrală şi întunericul din galeriile în care turiştii nu au acces, adâncimea la care a ajuns omul şi înălţimea care îi rămâne încă necunoscută. Într-un fel, încăperea aceasta la peste 200 de metri sub pământ se aseamănă destul de mult cu o cameră a sufletului nostru. Există alei pe care nu am mai umblat de mult, altele pe care le ţinem vii mereu, săli în care aducem lumină din când în când, oameni care intră din când în când şi care ne-am dori să nu plece vreodată. 

Şi, într-un fel ciudat, galeria aceasta de la salina Slănic seamănă şi cu prezentul. Cu timpul, ajungem mai adânc în noi, ştim scurtături spre profunzimile noastre, spre maturizare. Ştim şi scurtături, ştim şi unde putem zăbovi mai mult, unde e cald şi unde e comod, unde e dimpotrivă aspru şi frig şi zi de zi ne ducem şi mai adânc şi înţelegem ce înseamnă viaţa aceasta pe care o trăim. Ca şi pe pereţi salinei, există şi în noi scrise date ale trecerii noastre pe acolo. 1992, 1984, 1998, 2008, 2010. Zile în care am fost premiaţi sau în care am suferit. Nopţi în care am crescut. Zile în care am fost doi, apoi trei. Ziua botezului, ziua nunţii, a naşterii primului copil. Ani care au lăsat urme colorate, date pe care nu le putem şterge cu nimic şi care rămân în suflet. Zile care au trecut molcom ca o adiere şi zile grăbite adăugate la rand, ca un pumn de mărgele de sticlă. 

Nu m-am gândit niciodată până acum că viaţa mea seamănă cu o exploatare minieră. Nu m-am gândit niciodată că şi presiunea verticală, şi cea orizontală sunt la fel de benefice. Şi nu m-am gândit niciodată că un loc atât de gol poate fi la fel de frumos în tăcere, ca şi în efervescenţă. Mulţumesc Tată pentru că Tu încă sapi în mine galerii în care sarea din mine să fie la fel de frumoasă ca marmura!

 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login