Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Vin sarbatorile. Vin?

Niciodata nu am crezut ca voi putea gasi in magazine globuri pentru brad, beteala si braduti de plastic de la mijlocul lunii septembrie. Niciodata nu am crezut ca voi primi pe e-mail, tot in luna septembrie, sfaturi despre cum sa vopsesti ouale de Pasti. Si totusi lucrurile astea mi se intampla si parca nu-mi vine a crede ca exista oameni care se gandesc atat de devreme de sarbatori. Si nu doar se gandesc, dar se si pregatesc.
 
Intr-un fel, aceasta dorinta a englezilor este normala, tinand cont de faptul ca in timpul anului nu au prea multe zile libere. De fapt, zilele libere sau sarbatorile sunt atat de putine incat ai zice ca oamenii acestia nu stiu decat sa munceasca (ceea ce este in mare parte gresit). Ba chiar, as putea spune ca sunt oameni care stiu sa se distreze, cel putin daca iau in considerare cat de pline sunt pub-urile in fiecare seara a saptamanii. In alt fel, parca o asteptare prea lunga, o prelungirea a entuziasmului si anticipatiei uneori nenecesara duce la pierderea efectului dorit. 

Cred insa ca felul in care te pregatesti (sau nu) pentru o sarbatoare spune multe despre tine. Sunt oameni care nu isi serbeaza aniversarile ori onomasticile. Si ca sa nu riste sa le strice cineva ne-sarbatorirea, nici nu dezvaluie ziua ce necesita sarbatorita. Aceasta este alegerea lor si trebuie respectata. Poate ca acestia sunt oameni care respecta prea mult fiecare zi pentru a-i acorda numai uneia pe an o atentie aparte. Sau oameni care pretuiesc timpul si stiu ca timpul nu se masoara in cadouri si buchete de flori, ci in bucurii implinite zi de zi.

Sunt oameni care cred in viata de dupa moarte si se pregatesc cu multe bucate pentru sambata mortilor, care cred ca astfel mai pot face ceva pentru cel care s-a dus. Adevarul este ca ce poti face pentru cineva care nu mai este care sa fie mai mult, mai bine si mai frumos decat ce ai putut face cat era in viata? Exista oameni care se duc la interviu asa cum se duc la club, relaxati, cu parul zburlit si haine casual, dorind sa arate prin aceasta ca sunt originali si statornici si ca nu se schimba ei pentru nimeni si nimic. Exista oameni care se duc la concert in blugi, si la biserica la fel. 

Si mai exista si oameni care – dimpotriva – nu vor sa fie prinsi niciodata pe picior gresit. Ei mereu trebuie sa aiba casa in ordine, sa fie vasele spalate, sa nu existe firicel de praf pe masuta din living si toata casa aspirata. In restul timpului, acesti oameni au o viata dezordonata, desi stiu ca este bine si frumos sa fie ordonati. Dorinta aceasta de ordine vine mai mult din “asa trebuie”, din conventie sociala, din datorie si cumva este mereu mai mica decat dorinta de a fi neschimbat, decat propozitia “eu nu pot sa ma schimb”.

Scriam la inceput ca felul in care ne pregatim sau nu pentru o sarbatoare spune multe despre noi. Si prin sarbatoare ma refer nu doar la o aniversare sau la Craciun ori Paste, ma refer la orice moment important: intalnirea cu un potential angajator, cu viitorul sot, cu Dumnezeu in biserica. Cum ne pregatim? Cat efort depunem? Cu cate zile dinainte incepem sa facem tot ce este necesar? Ce haine purtam: dintre cele mai bune sau din hainele de zi cu zi? Ce punem pe masa? Ce vesela folosim? Facem ornamente sau lasam farfuriile singure pe fata de masa? Ce alimente alegi sa cumperi, ce feluri de mancare sa prepari? Este mancarea o povara pentru stomac si digestia te oboseste sau este ceva usor si hranitor ce te ajuta sa te concentrezi asupra importantei sarbatorii? 

Daca am judeca fiecare sarbatoare dupa pregatirile pe care le depunem, cam care sunt sarbatorile la care tinem cu adevarat? Ce ne misca? Ce ne face sa vibram? Si care este momentul, evenimentul, locul sau persoana pentru care ne pregatim cel mai temeinic?

Si la final, ce spune asta despre noi? 
Asta ma cam pune pe ganduri…

 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login