Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Economic Ce nu stiati despre bancnota de 1 dolar

Ce nu stiati despre bancnota de 1 dolar

Priveste cu atentie o bancnota de 1 dolar si pregateste-te sa afli lucruri noi despre simbolismul ciudat al unor lucruri care poate pareau perfect normale in secolul al XVIII-lea. Astazi vom afla cateva dintre secretele ce stau in spatele celor mai ciudate componente ale acestei bancnote.

Ce este piramida aceea ciudata de pe spatele bancnotei?

Cele doua desene circulare de pe spatele bancnotei reprezinta parti ale Marelui Sigiliu al Statelor Unite ale Americii. Desi adeseori nu vedem intregul sigiliu, acesta este la fel de vechi preacum statul american. Pe data de 4 iulie 1886, Congresul Continental a luat decizia de a crea un comitet care sa desemneze o stema pentru natiunea ce tocmai se infiintase, iar John Adams, Benjamin Franklin si Thomas Jefferson au fost primii care au participat la crearea ei.

Congresul nu a fost prea incantat de ideile cu care au venit acestia trei, prin urmare sigiliul in forma lui finala s-a definitivat 6 ani si cateva versiuni mai tarziu. Congresul a aprobat design-ul pe data de 20 iunie, 1782.

Care este povestea din spatele Marelui Sigiliu al Statelor Unite?
Conform Departamentului de Stat, care administreaza drepturile asupra sigiliului inca din anul 1789, atat aversul cat si reversul contin elemente simbolice. Aversul (partea din fata), ce reprezinta un vultur, este mai usor de explicat. Pasarea tine 13 sageti, ceea ce semnifica puterea in razboi, iar ramura de maslin cu cele 13 frunze si 13 masline semnifica importanta pacii. Aceasta cifra 13 care apare constant este si numarul de linii din drapelul de pe pieptul vulturului, cat si cele 13 stele ce apar deasupra capului sau, amintind de cele 13 state care au reprezentat nucleul Statelor Unite ale Americii. Scutul sta deasupra vulturului, fara sustinere, reamintind ca americanii ar trebui sa se bizuiasca pe propriile forte.

Simbolismul piramidei de pe revers este un pic mai complicat. Piramida are 13 trepte – se pare ca designerii nu s-au saturat de numarul acesta – si numarul 1776 scris cu cifre romane. Ochiul omniscient al Providentei din varful piramidei simbolizeaza ajutorul divin de care au avut nevoie americanii in timpul instituirii ca stat si popor. Piramida in sine reprezinta putere si stabilitate. Insa substratul religios nu se opreste la ochiul care nu clipeste niciodata. Deasupra piramidei apare textul Annuit Ceptis care in traducere inseamna „El [Dumnezeu] ne-a binecuvantat in actiunile noastre”. Inscriptia din subsolul imaginii (Novus Ordo Seclorum) inseamna „O noua ordine a secolelor”, o referire clara la zorii noii ere americane.

Cum a ajuns sigiliul pe bancnota de 1 dolar?
Trebuie sa ii multumim pentru aceasta fostului secretar de stat Cordell Hull si programului sau incarcat. In anul 1934 Henry A. Wallace – secretarul de stat pentru agricultura la acea data – a fost nevoit sa astepte inainte de o intalnire cu Hull si pentru a-si omori timpul a frunzarit un pamflet in care se afla desenat si Marele Sigiliu. Wallace a fost atras intr-atat de mult de piramida de pe desen, incat a dus desenului la presedintele Franklin Roosevel, caruia i-a sugerat sa bata o moneda cu respectivul desen.
Si presedintelui i-a placut desenul. (Atat Roosevelt cat si Wallace erau masoni, astfel incat imaginea ochiului le amintea de conceptul masonic de Mare Arhitect al Universului). De asemenea, el a sugerat ca sigiliul sa fie pus pe spatele bancnotei de 1 dolar mai degraba decat pe o moneda oarecare. Totusi, Roosevelt avea rezerve legate de imaginea aceasta mistica, care ii putea jigni pe catolici. Dar dupa asigurarea data de generalul James Farley, Franklin Roosevelt a aprobat noul desen care este pe bancnota inca din anul 1935.

S-au inspirat fondatorii statului american dintr-o revista?
Este posibil. Cunoscutul motto E Pluribus Unum pe care il tine in cioc vulturul subliniaza unitatea si impreuna vietuire a celor 13 colonii. De asemenea, poate sublinia si pasiunea americanilor pentru reviste. In conformitate cu Departamentul de Stat, cercetarile istorice recente au dezvaluit faptul ca acest motto latin a fost imprumutat din „Gentlemen’s magazine”, o revista londoneza care a aparut intre anii 1732 si 1922. Revista era foarte populara in colonii, iar mottoul acesta aparea pe prima pagina a ei.

 

 

Sursa: Mental floss

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login