Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Economic Şeful Băncii Mondiale: Să facem din aur noul etalon monetar mondial

Şeful Băncii Mondiale: Să facem din aur noul etalon monetar mondial

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, afirmă într-un editorial publicat în Financial Times că marile economii ale lumii ar trebui să ia în considerare modificarea standardelor globale pentru stabilirea aurului ca etalon monetar care să ghideze mişcările valutelor.

Robert Zoellick, care conduce Banca Mondială din 2007, spune că lumea are nevoie de un nou program Bretton Woods - regim adoptat la nivel internaţional în 1944, care plasa aurul ca etalon monetar, funcţional până în anul 1971 când sub administraţia Nixon, dolarul a devenit moneda de rezervă.
"Sistemul ar trebui să ia în considerare stabilirea aurului ca punct de referinţă internaţional pentru aşteptările pieţei legate de inflaţie, deflaţie şi valori viitoare ale valutelor", susţine Zoellick.

Viziunea sa reflectă îngrijorările la nivel internaţional, legate de deprecierea forţată a monedei chineze care a creat turbulenţe pe pieţele de capital din întreaga lume. Totodată, Rezerva Federală americană a bulversat pieţele emergente săptămâna trecută anunţând un program de stimulare a economiei de 600 de miliarde de dolari, decizie care va duce la deprecierea dolarului, în defavoarea marilor economii emergente ale căror monede se vor aprecia. Fed a fost acuzată că tipăreşte bani pentru că are nevoie de inflaţie, ipoteză negată vehement de şeful Fed, Ben Bernanke.

Întâlnirea celor mai puternici şefi de stat din lume de săptămâna aceasta din Coreea de Sud va înteţi cel mai probabil disputele privind ratele de schimb monetar, notează publicaţia britanică. Planul SUA de stabilire a unor limite de deficit de cont curent s-a confruntat cu o opoziţie masivă în rândul statelor din G20.

sursa:www.zf.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login