Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Economic Vasilescu, BNR: "SUA au declarat razboi psihologic monedei euro" - interviu Bloombiz

Vasilescu, BNR: "SUA au declarat razboi psihologic monedei euro" - interviu Bloombiz

Deprecierea recenta a leului fata de euro a devenit motiv de ingrijorare pentru toata lumea, dar, mai ales, pentru cei care au credite in moneda unica. Evolutia este pusa pe seama deprecierii euro fata de dolar, pe fondul cresterii temerilor legate de criza din UE. Insa, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, sustine ca acest rationament este doar rezultatul razboiului psihologic declarat Europei de catre Statele Unite.
Cum explicati deprecierea leului fata de euro? Sunt motive de ingrijorare legate de o eventuala continuare a deprecierii?

Eu nu vad aceasta depreciere despre care se vorbeste. In acest moment, leul este in raport cu euro la aproximativ acelasi nivel ca la sfarsitul anului trecut. Intr-adevar, in 2011 am asistat la o apreciere a leului, dar ceea ce vedem acum nu este altceva decat o corectie a pietei. Cursul revine acolo unde a fost in ultimii ani.

Parerile conform carora asistam la o depreciere serioasa, care ar trebui sa ne ingrijoreze, sunt de multe ori interesate, lansate de persoane care vor sa duca paritatea leu euro intr-o anumita directie.

Asadar, avem o moneda nationala stabila?

Pe toata aceasta perioada de criza leul a avut o evolutie stabila.

Deprecierea leului fata de euro si dolar este explicata de analisti prin aprecierea dolarului fata de moneda unica, pe fondul crizei din zona euro. Ce parere aveti in legatura cu acest lucru?

Cursul se stabileste in functie de cerere si oferta. Cand avem valuta multa si cererea pe piata este satisfacuta, in mod firesc, valuta slabeste. Cand cererea de valutei creste, aceasta se intareste.

Dincolo de acest fapt sunt fundamentele economice, care se pot reflecta chiar in cerere si oferta. Daca economia este mai puternica, oferta este mai mare, vin bani mai multi din afara tarii si piata este inundata de valuta. Cand economia este mai slaba, volumul de monede straine care intra in tara scade, acesta indreptandu-se spre alte piete.

Cum vedeti evolutia euro fata de dolar?

Pe piata valutelor exista un razboi psihologic, declarat de SUA zonei euro. State Unite au inceput sa spuna ca "euro o sa dispara" si ca este o moneda slaba. Pana una alta, euro este o moneda mai tare decat dolarul, iar foarte multe tari au inceput sa-si diversifice rezervele din bancile centrale. Statele care isi faceau rezerve doar in dolari, detin acum euro si dolari in proportii asemanatoare. Tocmai asta lucru ii aduce in pragul disperarii pe americani, motiv pentru care au inceput acest bombardament psihologic.

Sursa:www.bloombiz.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login