Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Educatie O limba straina invatata nu este niciodata uitata

O limba straina invatata nu este niciodata uitata

Multi dintre noi au invatat o limba straina inca in timpul gimnaziului, dar adesea se intampla pur si simplu sa uitam lexicul si gramatica acelei limbi pentru ca nu am avut ocazia sa conversam. Si impresia unanima este ca o limba straina neglijata este o limba uitata, ca toate acele cuvinte ni s-au sters din memorie pentru totdeauna. Nimic mai fals! Potrivit unui nou studiu realizat de un grup de experti din cadrul Asociatiei pentru Stiinte Psihologice, se pare ca notiunile dobandite dintr-o limba straina sunt gravate adanc in mintea noastra, fie ca avem sau nu un certificat de competenta lingvistica. Cercetatorii sustin ca ne putem da seama de acest lucru daca avem ocazia sa purtam o discutie in limba straina invatata candva, chiar si expresii dificile vor putea fi reactualizate prin exercitiul comunicarii.

Pentru a demonstra acest lucru, psihologii Jeffrey Bowers, Sven L. Mattys si Suzanne Gage de la University of Bristol au recrutat un lot de voluntari vorbitori de limba engleza, care in copilarie au urmat cursuri de limba hindi sau zulu (aceste doua dialecte contin foneme care sunt greu de recunoscut de catre
vorbitorii nativi de limba engleza). Specialistii au testat capacitatea lexicala a participantilor la studiu si se pare ca majoritatea dintre acestia a reusit sa-si redobandeasca  abilitatile de comunicare in limba pe care credeau ca au uitat-o.

Concluzia expertilor este ca expunerea din primii ani de viata la limbi straine, chiar si fara o continuitate in studiul acesteia, are un impact durabil mai ales in perceptia orala (identificarea pe baze fonetice este mai avantajata decat cea scrisa). Iar pentru cei care doresc sa-si reimprospateze memoria cu o limba straina pe care au crezut ca au uitat-o se recomanda ca acest lucru sa fie facut in special prin comunicarea verbala si mai putin prin citire sau scriere.   

Intr-un top al celor mai vorbite limbi straine de pe glob, pe prima pozitie nu se situeaza nicidecum limba engleza, ci limba mandarina! Si asta pentru ca numarul vorbitorilor de mandarina intrece imaginatia: peste un miliard de persoane. Cea mai vorbita limba de pe planeta apartine, de altfel, tarii cu cei mai multi locuitori din lume, China. Dupa engleza, pe locul trei se situeaza limba populatiei Indiei – hindustana, urmata apoi de spaniola (folosita de aproape 400 de milioane de persoane din America de Sud, America Centrala, Spania, Cuba si Statele Unite), rusa, araba, bengaleza, portugheza, limba malay (indoneziana) si, pe locul 10, franceza.

 

Sursa: Romania libera

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login