Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Adventismul si cultura

Apel împotriva ghetoizării

            Nu m-am născut în Biserica Adventistă. Am intrat în ea din convingere când aveam 15 ani, iar în timp, entuziasmul adolescentin de atunci a devenit alegerea matură de azi. Am trecut prin toate etapele creșterii, de la alb-negrul feroce al începutului, până la desoperirea matură a zonelor gri și a întrebărilor. Am înțeles că fără întrebări nu numai că un adventist nu e adventist. Fără întrebări un om nu e om.

            Chiar și în etapa alb-negrului feroce, când eram în stare să trimit la „ghilotină” pe cei care nu trăiau credința așa cum trebuia, am fost surprins de discursul antiintelectualist pe care l-am găsit în biserica pe care o iubeam. Am preferat să rămân un om al culturii. Aceasta a fost singura concesie pe care am făcut-o în acea epocă. Am făcut-o din convingerea că un om fără cultură, mai devreme sau mai târziu va muri. Atunci eram prea mic pentru a înțelege că nu era vorba doar de mine. Acum, privind în urmă văd efectul pervers al antiintelectualismului promovat cu intenție sau nu de unii din liderii Bisericii.          

            Am sperat că odată cu trecerea timpului și cu despărțirea de ghetoizarea forțată la care biserica a fost supusă în anii comunismului, lucrurile se vor schimba. Semnale importante din ultima vreme dovedesc că lucrurile nu stau așa. Așa zisele seminarii despre muzică, sau unele discuții de tineret moderate de oameni cu mentlități expirate sunt exemple care aduc un gust amar oricărui om de cultură din această Biserică.

            Fenomenul cultural este o galerie complexă de domenii în care arta, geniul se pot manifesta, de la literatură și film, la pictură și muzică. Arta a fost întotdeauna cu un pas înaintea societății, și este normal să fie așa pentru că arta este produsul vărfurilor unei societăți. Această ieșire din tipar a adus întotdeauna confruntare cu elementele tradiționale ale societății. De la Michelangelo până la Beatles avem o întreaga istorie de conflict între promotorii noului și conservatori, de cele mai multe ori reprezentați de biserici.

În ultimii 500 de ani s-au produs însă niște mutații interesante. Pe de-o parte bisericile vechi (catolică, anglicană, reformată, etc) au învățat că uneori este riscant să critici noul, pentru că în felul acesta respingi geniul. Așa se face că în secolul XX evenimentele culturale novatoare au fost criticate îndeosebi de bisericile tinere, formate în secolele XVIII, XIX, care nu au avut experiența și maturitatea să se raporteze la nou. Bisericile vechi au fost mult mai rezervate în a critica, ba chiar au încercat o punte cu lumea artei (vezi legătura Papei Ioan Paul al II-lea cu unele staruri rock, sau tendințele de reconciliere cu Galileo Galilei).

Din păcate noi, adventiștii repetăm istoria obscurantisului bisericilor medievale. De exemplu Beatles. Este deja un fenomen cultural recunoscut ca valoare în întrega lume. Aeroportul din Liverpool poartă numele lui John Lenon, iar versurile pieselor Imagine, sau Give Peace a Chance sunt imnuri ale pacifismului contemporan. E adevărat că au avut excesele lor, așa cum a avut întreaga epocă a anilor ’60. Dacă ar ști însă stimații domni care critică Beatles excesele unora din compozitorii de muzică clasică pe care îi recomandă cu mare căldură, ar fi mai rezervați. Dar nu le știu. Ei pur și simplu reacționează la nou și îl resping.

Această lipsă de știință explică și generalizarea unor domenii complexe. De exemplu, la multe seminarii de muzică se spune că muzica rock este satanistă. La ce se referă respectivii conferentiari? Muzica rock este un univers imens. De la rock-ul de început al anilor 50 cu Johnny Cash, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis și alții până la alternative rock-ul lui Radiohead, Elbow sau Oasis, trecând prin fenomene precum Led Zeppelin, Pink Floyd, Credence Clearwaterrevival, Status Quo ș.a.. Desigur sunt și hard rock, country rock, piano rock, folk rock, psichedaelic rock, etc. E un rock Britanic și e un rock American. Ce din toate acestea este satanist? Refuz să cred că Johnny Cash este satanist, de exemplu. Multe din formațiile rock recunoscute promovează o muzică ce continuă tradiția muzicii clasice, cum este Deep Purple în albumele The Book of Talyesin sau April, Queen în albumul A Night at the Opera, sau, mai recent, Elbow în The Seldom Seen Kid. Ce e satanist în aceste albume?

Această respingere a culturii crează tranșee de incultură în biserica noastră, sau, mai bine spus, crează tranșee în care un alt tip de cultură se infiltrează. Lideri cu minți de cucuvea au tot promovat ideea că nu este bine ca adventiștii să citească altă literatură decât Biblia și Spiritul Profetic. Rezultatul este o biserică în care pastorii sunt ca niște plăci de patefon stricate care repetă aceleași idei serbede și fără prospețime, discuțiile la Școala de Sabat sunt de o factură dezgustătoare. Adventiștii nu mai citesc, în schimb se uită la toate telenovelele de maidan și le povestesc la Școala de Sabat. Sunt cei mai fideli spectatori ai unor emisiuni tv de mahala. Aaaaa, și apropos, unii dintre adventiști sunt mari amatori de manele. Și e normal să fie așa. Daca Beatles, Led Zeppelin, Dire Straits, Van Morrison sunt sataniști, adventiștii ascultă manele, că pe astea nimeni nu le prea pune la zid!

Respingând cultura recunoscută a unei epoci aderi la cultura de ghetou. Nu mă miră în acest context că tot mai mulți adventiști ascultă manele și se uită la telenovele. Omul e o ființă socială și are nevoie de cultură. Dacă îi spui că mainstreamul este rău, el va adera la forme de cultură net inferioare. Vezi cultura de ghetou din America, apărută e adevărat din alte considerente, dar având la bază aceeași idee de respingere a culturii societății la un moment dat.

În Faptele Apostolilor cap. 17 Pavel dovedește că era un bun cunoscător al tradiției și culturii grecești. El chiar citează un vers dintr-un poem grec pentru a introduce predica din Areopag. Apropos, câți din cei care citesc acest articol ar putea să citeze măcar un vers dintr-un poet, sau un fragment dintr-un scriitor din afara granițelor țării sale? Pavel cunoștea cultura greacă. Probabil că și pe cea romană. Dar, cel mai bun exemplu aici este chiar mântuitorul Isus. La un moment dat el ia o parabolă din cultura greacă și îi dă o conotație spirituală. Este vorba de parabola cu bogatul nemilostiv și săracul Lazăr (Luca 16). Isus era deschis la fenomenul cultural din timpul său, pe care niciodată nu l-a respins. A respins în schimb îngustimea culturală și spirituală a fariseilor și cărturarilor vremii.

De altfel, trebuie făcută lumină într-o problemă care a fost totalmente greșit înțeleasă de noi. De cele mai multe ori ideea antiintelectuală este suținută cu celebrele îndemnuri ale Sfântului Pavel (Romani 12, Coloseni 3), sau Sfântului Ioan (1 Ioan 2) să nu ne asemănăm cu lumea. Luați fiecare pasaj care vorbește despre acest aspect și veți vedea că în nici unul nu e vorba de respingerea culturii. Și aici poziționarea greșită ne-a adus prejudicii. Pasajele vorbesc despre a nu fi ca lumea în a dori locurile dintâi, în orgoliu, în lăcomie, în comportamente indecente, etc. Ori, noi am bătut monedă să nu fim ca lumea, adică să nu citim ce citește lumea, să nu ascultăm muzica pe care o ascultă lumea, să nu vedem filmele pe care le vede lumea, dar am rămas în continuare lacomi, cu comportamente morale problematice, luptându-ne pentru locurile dintâi, etc. Oare când vom înțelege că am pus accentul total pe dos?

Nu înseamnă să ascultăm tot ce ascultă lumea. Nici sa citim tot ce citește lumea. Eu spus să ascultăm artă, să citim artă, să vedem artă. Luați de exemplu domeniul film. O listare a filmelor care au câștigat sau au fost nominalizate pentru Oscar sau Golden Globe, de-a lungul timpului este o indicație despre filmele de valoare care ar trebui văzute, care transmit un mesaj cultural ce îndemană la reflecție, la a pune întrebări, la dezvoltarea orizontului intelectual. Daca luați exemplul literaturii, până în secolul XX lista e sugerată de orice curs de Literatură Universală. În secolul XX premiile Nobel sunt un etalon.

Ideea potrivit căreia noi nu avem nevoie de altceva decât de Biblie e neconformă cu vremea în care trăim și cu misiunea. Literatura sau filmografia exprimă problemele omului contemporan. Ciuma lui Camus exprimă căutarea existențială a unei întregi generații, căutare care este valabilă și azi, Iarna Vrajbei Noastre a lui John Steinbeck, exprimă volatilizarea treptată a valorilor morale și cum se raportează omul contemporan la ea. Aceste cărți sunt o ușă deschisă în sufletul omului contemporan. Pentru a-l înțelege și a-i oferi răspunsul Bibliei e nevoie să cunoști acest om. Asta nu înseamnă că eu citind Iarna vrajbei noastre voi deveni Ethan sau citind Ciuma voi deveni Rieux, ci îi voi înțelege mai bine pe Ethanii și Rieux-ii care îmi sunt colegi de școală sau de muncă, vecini sau pur și simplu prieteni. Pentru ei și pentru mine atunci Biblia devine relevantă, pentru că vorbește nevoilor mele, pe care acum le înțeleg, le conștientizez.

Desigur că în afară de beletristică, filmografie și muzică există multe domenii de specializare, care ar putea fi aprofundate. Eu aș vrea ca tot mai mulți tineri adventiști să studieze istorie, sociologie, științe politice, pentru că sunt atâtea întrebări ale societății în care trăim la care răspunsul se află în experiențele trecutului. Chiar și dacă aleg alte domenii de activitate, aceste zone care țin de cultura unei personae tot ar trebui acoperite.

Îmi dau seama că e nevoie de îndrumare. În loc să facă seminarii despre pericolul muzicii rock, liderii care strică mințile tinere, ar trebui să îndemne lumea să citească, să le ofere membrilor informații despre cum să vizioneze un film, cum să facă diferență între un film de cultură, cu un mesaj pertinent și unul care este doar o scursură socială. Dacă nu vor face asta, în curând în această Biserică va ajunge la același punct de fiasco în care au ajuns Bisericile tradiționale. Biserica Catolică a avut Conciliul Vatican II. Pe când o asemenea redeșteptare și la noi?

Iulian Popa - Majesty.ro

Comments (34)Add Comment
...
written by Un Fan, 19 februarie, 2009
Bine spus!
Am sa tiparesc articolul daca nu va suparati sa il dau mai departe la tineri si batrini :) Se poate?
Utopie
written by x si 0, 20 februarie, 2009
Dragul meu, imi pare rau sa te dezamagesc, dar, visezi cam prea mult. La inceputurile adventismului in Romania, a fi adventist echivala, de cele mai multe ori, si cu a fi "stiutor de carte". Intr-un mediu in majoritate analfabet, era ceva extraordinar. Acum, adventistii dispretuiesc elitele, sunt inculti dar au impresia ca ei "au adevarul" (nu comentez absurditatea expresiei). Tot ceea ce este legat de stiinta este dispretuit, aruncat la cos, nu merita luat in discutie; noi discutam doar lucruri spirituale... Ca sa nu mai vorbesc despre iritarea ce apare de fiecare data cand n-am de lucru si citez din Sfintii Parinti (se uita la mine de parca as cita din Satana).
EXCELENT ARTICOL
written by EC, 20 februarie, 2009
IATA UN ARTICOL PE CARE L-AM CITIT DE LA CAP LA COADA. FOARTE BINE EVIDENTIATA SI DEZBATUTA PROBLEMA. IN FINAL INSA E ALEGEREA FIECARUIA - CEI CARE INDRUMA PE ALTII INTR-O DIRECTIE GRESITA AU VINA LOR, INSA ESTE VINA LOR. CEI CARE SE LASA INDRUMATI O FAC PENTRU CA ALEG ASTA, SI AICI E DOAR VINA LOR. NO EXCUSES!
amico
written by Nyku, 20 februarie, 2009
E prima data cand citesc un asemenea articol despre adventisti si despre politica adventistilor.Eu personal m-am confruntat cu un asemenea exemplu in biserica din care fac parte.Si m+au rugat frumos si politicos ca nu e cazul sa prezint asa ceva fratilor sa li se dechida mintea.Gen.3,7 ceva de genul noi nu trebuie sa vedem si sa cunoatem.
de acord
written by GRAALMUSIC, 22 februarie, 2009
Fiind o formatie ce abordeaza stiluri mai mult sau mai putin "new age" sau "satanice" (dupa cum spun unii...), si noi ne confruntam cu aceleasi probleme (pe plan muzical, of course), si articolul de mai sus este o alta dovada ca este nevoie de NOU...si "nu tot ce zboara se mananca". Nu promovez muzica hard rock, insa consider ca nu tot ce-i din "afara" trebuie automat aruncat la gunoi. Trebuie sa studiem, sa trecem in revista tot ceea ce produc ceilalti, si sa privim cu alti ochi problemele de cultura muzicala. Multumim pentru acest articol.
Care e rolul familiei?
written by LoRE, 24 februarie, 2009
Felicitari, articolul reflecta realitatile pe care le traim in biserica. Regret ca nu-s mai multi frati ca dvs.! Eu cred ca problema porneste din familii, unde baietii invata ca oamenii de succes au bani si masini, iar fetele sunt invatate sa caute o casatorie avantajoasa sau, ma rog, orice fel de casatorie. Daca parintii ar valoriza cultura, atunci ar transmite copiilor aceste valori. Dar daca pornim de la ideea ca prea multa scoala strica (la cap) si, oricum, vine Domnul in curand si n-are sens sa invatam, se ajunge exact la ceea ce ati descris dvs. mai sus.
Excelent
written by eddieconst, 24 februarie, 2009
In sfarsit cineva ne spune ca imparatul e gol
Adevarul gol golut
written by Kazo, 24 februarie, 2009
Excelent articol. Ar trebui facut afis si pus in fiecare biserica.
Pardon
written by LA, 25 februarie, 2009
Partea1 Am citit o singura data ce ai scris, iar replica mea nu este sistematica, ci este doar o reactie la spiritul si anumite informatii pe care le-ai scris. Este clar esti o persoana interesata de informatii (tu le numesti cultura). Trebuie sa recunosc ca am trecut si eu pe aici. Am confundat cultura cu informatia. Imi permiti o intrebare: de ce e nevoie sa cunoastem mai multe informatii? La ce sunt bune informatiile? Am sentimentul ca pentru tine „a sti” este mai important decat „a fi,” iar aici l-ai ratat pe Shakespeare. Eu nu gasesc decat un singur scop pentru care cineva trebuie sa fie, sa stie si sa faca mai mult (remarca ordinea). Iar acesta este izvoraste din Parabola Talantilor: Dumnezeu ne-a dat niste capactitati care trebuie dezvoltate CA SA CASTIGAM CU ELE ALTELE (fie capacitati, fie oameni pentru Dumnezeu).
pardon
written by LA, 25 februarie, 2009
Partea a doua
Tu crezi ca pastorii de care vorbesti ca sunt fazi in predicare, sunt asa deoarece nu citesc mai mult? Eu cred ca e o problema de „a fi.” Poate ca se roaga putin. Apropos, Isus de unde avea putere cand predica? De la Aristotel si inaintasii lui, sau de la Moise si urmasii lui? Si nu uita ca Isus este un om al rugaciunii. Ucenicii au observat ca El avea putere in predicare proportional cu timpul petrecut cu Tatal lui. Si de aceea l-au si rugat sa-i invete si pe ei sa se roage. Cine nu se roaga, cine nu studiaza Biblia, nici sa nu citeasca ...
Pardon
written by LA, 25 februarie, 2009
Partea a treia
Comparatia ta dintre viata rockerilor si aceea a muzicienilor de gen clasic nu face pune nicidecum semnul egal intre produsul final al celor doua grupuri. Pe mine nu ma intereseaza daca Domnul a vorbit prin Ieremia, sau prin Balaam, intelegi? Pe mine nu satanismul unora din cantaretii rock ma face sa ma feresc de rock, dar ti-o spun direct, e o chestiune de cultura. Cine cunoaste putina muzica isi va da seama ca si rockul e tot un fel de manea dar in alt stil. De G. Pascu, de exemplu, imi place mult, dar tot nu-i acult muzica. M-as fi asteptat sa faci apologia unor concerte ale Vienna Boys Choir, Mormon Choir, sau concerte de muzica mai profunda, nu neaparat clasica in sensul perioadei.
...
written by LA, 25 februarie, 2009
Partea a patra
Nu stiu, adica stiu, cum ti-a venit ideea ca trebuie sa citesti pe Ethan, Rieux, Kafka s.a. ca sa intelegi spiritul uman, mai ales al colegilor tai. Pardon, nu l-as citi nici pe Caragiale, care a fost roman ca sa-i inteleg pe ai mei. L-as citi insa pentru alte motive.
Cat priveste filmele, am vazut destule la viata mea. Declaratia pe care o pot face fara nici o razgandire ulteriora este ca nu am ramas cu mai nimic. Cauta, te rog, pe Emil Cioran pe youtube si vezi ca are el o declaratie despre cu ce-a ramas in urma cantitatii enorme de citit (putin romani sa fi citit cat el).
Pardon
written by LA, 25 februarie, 2009
Partea a cincea
Iar cu F.A. 17 si Luca 16 m-ai dat gata. Pavel nota 10 la cultura, fara discutie, dar cultura aceea si-a format-o in rabinism, iar la Atena nu l-a ajutat cu prea multe. Luca 16 este inspirata din literatura iudaica intertestamentala, e-adevarat, impregnata de viziunea dulaista greaca, dar nu este de sorginte elina.

Iti urez sa fii si apoi sa stii tot ce nu va afecta statusul amintit
LA - spui ceva ori ce?!
written by ME, 25 februarie, 2009
LA in afara de a face pe interesantul si de a scrie 5 comentarii, ce vrei sa spui?
Nu inteleg categoria asta de oameni care niciodata nu stiu sa-si argumenteze parerile. Mereu spun multe crezand, ca doar.. doar, vor reusi sa prosteasca pe cineva.
Nu uita!
Fara sa cunosti lumea... nu vei putea niciodata sa te raportezi corect la ea.
Sa o intelegi... nici atat!
Cat despre articol.. E SENZATIONAL!
ceva impresii...
written by marc, 26 februarie, 2009
Ma bucur ca discutiile sunt aprinse si ca sunt nu numai sustinatori si ci critici.Inteleg ca persoana in cauza care a scris articolul are mari dificultati, dar acestea nu vin din biserica lui ci din modul cu care receptioneaza el biserica,deoarece o comunitatea este ceea ce sunt membrii ei.Ma ingrozesc la faptul ca sustinatori ai celei mai dezastroase formatii(Beatles) care a dus America intr-o confuzie existentiala pornind de la respingerea de Dumnezeu pana la cele mai neomenesti(diabolice)obceiuri-drog,sex,hippy si alte manifestari poate fi un exemplu de cultura pentru un crestin.Valorile crestine aduse cu primii pelerini crestini pe meleagurile noului teritoriu au fost de mult uitate.
ceva despre catolici...
written by vatican, 26 februarie, 2009
Daca luam exemplu bisericii catolice vom parcurge aceleasi doua extreme:bigotism si compromis.In timp ce se credea ca tin la anumite principii (in timpul inchizitiei)ei deja cazusera demult prin compromis cu Roma pagâna.Biserica adventista a gresit demult cand a ingaduit ca in locul imnurilor sfinte scrise de persoane consacrate(fratii protestanti)sa faca un compromis cu muzica profana pentru a fi mai populara.Dar sa nu uitam ca adevarul nu a fost popular unii au murit pentru el si altii au pierdut tot ce au avut(ex.ap.Pavel).
Erezii vin mereu si in ce priveste doctrina,daca nu suntem inradacinati in cuvantul lui Dumnezeu vom ajunge sa credem o minciuna.
cultura ...bat-o vina
written by mihai, 26 februarie, 2009
Istoria ne-a dat destule exemple de manipulare a maselor si astazi prin intermediul mass-media (tv,filme,carti)oamenii sunt foarte vulnerabili la manipulare.O cultura adevarata este cea care stie sa faca discernamant intre ce este bun si de folos si ce este gunoi si de aruncat printr-un studiu sarguincios atat ale izvoarelor istoriei cat si ale prezentului.Intr-adevar sunt putini acei care studiaza de exemplu astronomia,geografia,instoia,chimia, fizica sau biologia sau oricare alta stiinta din dorinta de cunoastere si de avea o mai adanca cunoastre a fenomenelor care se intampla in jurul nostru,pentru a gasi frumusetea in creatia lui Dumnezeu,sau conducerea sa de-alungul istoriei.
MEeee, MEeee
written by LA, 26 februarie, 2009
Draga ME,

MErci de reactie. Nu inteleg ce nu intelegi. Daca nu am fost suficient de sistematic mi-am asumat riscul chiar din primele cuvinte. Esti putin rautacios (dar ma supar greu) cand spui ca nu stiu sa-mi argumentez parerile. Cred ca m-ai citit cu prejudecati. Cand ai vazut unde bat, pupilele ti s-au dilatat si din momentul acela te-am pierdut. Sper sa fii inteles autorul. El a fost destinatarul. Il apreciez pentru deschidere si curaj. Am indoieli insa cu privire la premizele de la care pleaca pe care de altfel nu le defineste. Le intuiesc eu ca cititor. Oricum, pare mai degraba un varsarea unui of, decat un articol in senul tehnic.

Doamne' ajuta
Inca ceva, tot pentru ME
written by LA, 26 februarie, 2009
Ai zis: "Fara sa cunosti lumea... nu vei putea niciodata sa te raportezi corect la ea."

Iata un porumbel corect. dar n-ai raspuns la o intrebare ff importanta: cum cunosti lumea? Autorul articolului ne-a invatat ca trebuie sa apelam la Tolstoi, Flaubert si altii. Dar eu spun: ce citeste el la Tolstoi nu este cum e lumea, ci cum e lumea prin ochii lui Tolstoi. Si-atunci eu intreb, de unde stiu ca lumea din jurul meu este asa cum o descrie Tolstoi? Desigur, nu vreau sa pun ca n-as citi, dar daca as face-o, as face-o din alte motive.

Doamne' ajuta
aprob...
written by cecilia, 26 februarie, 2009
Ai dreptate Mihai! Majoritatea tinerilor se multumesc cu o literatura ieftina de fictiune presarata cu" faze siropoase" si îsi indulcesc existenta cu o muzica care da false sentimente de dragoste dar defapt sunt adulter,sau cu false sentimente de pace dar care sunt defapt hipnotism .Asta e cultura zilei in general! Fratii mei tineri nu va inselati atunci cand in puterea voastra credeti ca puteti alege intre bine si rau. Pornind de pe aceasta pista voi ati si fost castigati de marele amagitor!Lupta este mult mai dura decat ne inchipuim.
Am revenit !
written by ME, 26 februarie, 2009
Eu am o problema cu oamenii din biserica protestanta in general... nu doar adventista. Majoritatea membrilor se multumesc cu o cunoastere "basic" ... si cu toate astea se cred foarte destepti. Au impresia ca daca stiu din povestiri... Biblia... deja au si ajuns la un stadiu inalt in care au rezolvari ca si servite la toate problemele vietii. Gresit! Sunt foarte multi care dincolo de lenea fireasca se impotrivesc cunoasterii. Stiu multe lucruri din povesti si sunt in stare sa moara de gat cu tine... crezand ca au dreptate! Doar pentru ca asa stiu ei! Multi din savantii acestei lumi au realizat ca... cu cat cercetau mai mult cu atat aveau mai multe intrebari fara raspuns. Unii inteleg cultura ca pe o delectare sau un hobby... eu cred ca este obligatoriu... sa cunosti cat mai mult si sa-ti selectezi esentialul.
excelent
written by constantin, 27 februarie, 2009
In sfarsit cineva are curajul de a spune lucrurilor pe nume. Mii de multumiri, aceste subiecte tabuu sunt ocolite de cei care se ascund in spatele zidurilor legalismului si fanatismului. Biserica are nevoie de o redesteptare...
...
written by IULIAN POPA, 28 februarie, 2009
Un Fan, 19 Februarie, 2009
"Bine spus!
Am sa tiparesc articolul daca nu va suparati sa il dau mai departe la tineri si batrini :) Se poate?"

Sigur ca se poate, asteptati-va insa la reactii adverse!!
Raspuns I
written by IULIAN POPA, 28 februarie, 2009
LA, 25 Februarie, 2009
"Este clar esti o persoana interesata de informatii (tu le numesti cultura). Trebuie sa recunosc ca am trecut si eu pe aici. Am confundat cultura cu informatia. Imi permiti o intrebare: de ce e nevoie sa cunoastem mai multe informatii? La ce sunt bune informatiile? Am sentimentul ca pentru tine „a sti” este mai important decat „a fi,” iar aici l-ai ratat pe Shakespeare"

Shakespeare a trait in secolul XVI, si oricum afirmatia lui nu are sens psihologic ci filosofic. Intre timp a mai existat un Freud care spune ca traim din informatii, si ca ele ne construiesc personalitatea. Desi nu cred in dihotomia trup-suflet, este evident ca la fel cum trupul creste, devine, prin hranire, tot la fel "a fi" devenim prin ceea ce stim. Ca vrem sau nu vrem suntem expusi la informatii. Eu nu ader la ideea ca sunt doua lumi diferite - una "a sti", cealalta "a fi". Suntem ceea ce stim.
Raspuns II
written by IULIAN POPA, 28 februarie, 2009
LA, 25 Februarie, 2009
" La ce sunt bune informatiile? Am sentimentul ca pentru tine „a sti” este mai important decat „a fi,” iar aici l-ai ratat pe Shakespeare"

Informatiile se stocheaza in subconstientul nostru si ies la suprafata uneori dupa ani de zie sub forma de fapte. Asta intelege si Sfanta Scriptura. De aceea cand vorbeste de nasterea din nou Ea indeamna la metamorfozarea/transformarea mintii. De stiut oricum stim, unele sau altele. Informatiile ne bombardeaza ca vrem sau nu vrem. Cultura este tocmai selectarea informatiilor. Este aderarea constienta la niste valori/informatii, care ma ajuta sa devin. Este parte din procesul nasterii din nou. Asta nu au inteles adventistii - ca fara aceasta selectare a informatiilor, nu numai ca pierdem pariul cu ghetoul nostru, ci ne lasam modelati de informatiile care trec pe langa noi fara sa le banuim.
Răspuns
written by costy, 02 martie, 2009
Nimeni nu spune să nu ai cultură, însă una este să ai cultură şi alta este să pretinzi că ai avea.
Referitor la materialul pe care l-ai expus, înţeleg că eşti un om supărat pe faptul că lucrurile cu adevărat valoroase te fac să te simţi privat de ceea ce ai vrea să faci. Eşti mustrat de adevăr şi nu te simţi în largul tău.Mă bucură însă faptul că te preocupă această problemă,spre deosebire de cei care nu sunt interesaţi de cele spirituale.Domnul ne învaţă să cercetăm toate lucrurile şi să luăm ceea ce este bun.Dacă tu crezi că muzica ROK te zideşte, ascult-o.Dacă crezi că filmele care sunt difuzate pe ecrane te face mai bun,vizionează-le.Poţi să faci tot ce vrei sub soare, dar să şti că Domnul te va chema la judecată.(Eclesiastul 119)
Biserica nu este un ghetou aşa cum o numeşti tu,nimeni nu este ţinut cu forţa,dar trebuie să recunoşti ca ceva te leagă de ea,tot mai este ceva bun în tine.Mă rog ca Domnul să privească cu bunătate şi îngăduinţă la tine.
...
written by IULIAN POPA, 02 martie, 2009
Răspuns
scris de costy, 02 Martie, 2009

Merci de raspuns Costy, sau oricine ai fi! Eu nu am pretins in articol ca as avea cultura - incerc sa cresc, asta e adevarat. Apoi, nu am inteles deloc fraza "Referitor la materialul pe care l-ai expus, înţeleg că eşti un om supărat pe faptul că lucrurile cu adevărat valoroase te fac să te simţi privat de ceea ce ai vrea să faci." Ori ai probleme cu gramatica, ori ai vrut sa spui ceva mai mult dar nu ti-a iesit??? Si pentru ca imi vorbesti la per tu, ba chiar lasi sa se inteleaga ca ma cunosti de undeva, ar fi fair play sa publici cu adevaratul nume data viitoare cand intri pe forum! Multumesc!
nimicuri
written by ninu, 05 martie, 2009
Va pierdeti vreamea cu nimicuri pe Internet si va trece timpul printre degete...Mai bine fiecare si-ar vedea ce cultura lui si nu va mai tachinati atât.Nu este un semn de cultura...
ganduri...
written by cristian savu, 06 martie, 2009
Interesant articol.
Ma tot gandeam cum ar arata o lume in care toti oamenii ar fi crestini...
Daca a fii crestin inseamna sa distrugi tot ce inseamna cultura, frumos si valoros, atunci am mari semne de intrebare asupra unui astfel de crestinism! Stiu ca sunt multe biserici care ar excomunica fara sa clipeasca scriitori precum- Arghezi, Blaga, Dostoievschi, Tolstoi sau Hugo. Ce sa mai vorbim de pictori sau sculptori asemena lui Rafael, Michelangelo, Renoir , Monet, Grigorescu, Luchian, Rodin sau Leonardo da Vinci. Compozitori sau interpreti precum Ghe. Zamfir, Vivaldi, Enescu, Hrusca, T. Gheorghe, C. Crisan, G. Vieru, Debussy ar fi priviti ca eretici de cei mai multi. Despre ganditori, filosofi sau vedete din diferite domenii......
Ma gandesc ca o religia care distruge toata creatia spiritului uman demonizand-o, ar fi mult mai bine sa nu existe!
continuare la ganduri
written by cristian savu, 06 martie, 2009
partea 2
Din fericire crestinismul nu este o asemenea religie. Sunt doar minti inguste , sectare, care in fiecare biserica prezinta intr-un mod deformat esenta adevaratei credinte. Multi au uitat ca a fi crestin nu inseamna nimic altceva decat a-l urma pe CHRISTOS! A calca pe urmele sale! Pentru ei paradisul nu este decat un loc plicticos in care cocotati pe un norisor, se roaga si canta toata ziua...
Ma gandeam daca totus am gasi pe cineva sa faca o vizita ARGHEZILOR din zilele noastre care inca mai asteapta o descoperire a sacrului, spunand cu sufletul sfasiat: "Vreau sa te pipai si sa urlu -"ESTE"!
a vorbit si ne-a Ion... ca-i si el om...
written by franky, 09 martie, 2009
a vorbit si ne-a Ion... ca-i si el om

P.S. nu confundati marfa cu ambalajul
Ce bine!
written by Rodica, 02 aprilie, 2009
Ce bine ca are cineva curajul sa spuna ce gandeste, ce simte. Sa infrunte mainstream-ul din biserica. Este teribil ca biserica ce are asa adevaruri marete sa fie prinsa in subcultura. De aceea majoritatea membrilor se plictisesc si nu inteleg seminariile de profetie, pentru ca ne lipseste cultura - istoria etc. E trist sa ramanem doar cu Papa=Anticrist, un colos reprezentand 4 imperii si cam atat.
Ce sa mai vorbim de restul ....
Si mai trist e ca nu poti sa iti spui parerea fara sa fii pus la zid. Oare cand a mai fost incultura o virtute???
... [prima parte]
written by Un simplu om, 22 februarie, 2010
Sincer sa fiu, imi pare rau ca nu am dat peste acest articol mai devreme, dar poate ca a fost dpre binele meu. Ceea ce am observat in acest articol si la domnul Iulian Popa, este ca in absolut tot ceea ce a scris, si in raspunsurile la comentarii, exemplul Domnului Isus a fost lasat deoparte, pot chiar sa spun ca nici macar nu a fost mentionat. Aici se vede unde ne-a dus asa numita "cultura". Toti dam sfaturi, toti suntem frustrati, insa niciodata nu apelam la adevarata sursa de inspiratie. Si se spune ca trebuie sa ne apropiem de Dumnezeu si sa avem o relatie personala cu El.
... [partea a2a]
written by Un simplu om, 22 februarie, 2010
Continuare la postul anterior:
Imi cer scuze, dar eu unu nu pot sa imi dau seama cum poti sa ai o relatie personala cu El uitandu-ne la filme in care se promoveaza sexul extraconjugal, alcoolul, drogurile etc. si despre care se spune ca au castigat oscaruri si premii nobel, pe ce criteriu au castigat aceste distinse "decoratii"? Acelasi lucru se intampla si in muzica la care face referinta acest Iulian Popa, si in faimoasele carti: droguri, sex, furt. etc. Tot ceea ce se intampla in lumea aceasta este condus de satana. Si noi vrem sa fim mantuiti. Poate sunt eu mai incuiat la minte, dar nu imi dau seama cum poti fi mantuit facand toate aceste lucruri care ne distrag atentia de la Dumnezeu si de la adevaratele valori.

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login