Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Ocazie

Deunazi am gasit o stire foarte importanta pe Majesty.ro care m-a stimulat:

Existenţa lui Dumnezeu disputată pe autobuze (acum şi în Italia)

Ateiştii italieni, mergând pe urmele ateiştilor din Marea Britanie şi din Spania, au anunţat luni că vor lansa o campanie publică începând din 4 februarie pe două autobuze din transportul în comun din Genova, cu sponsorizarea Uniunii Ateiştilor Raţionalişti şi a Agnosticilor din Italia.


"Campania noastră este o provocare lansată de ateiştii din regiunea Bagnasco", a declarat secretarul Uniunii, Raffaele Carcano, referindu-se la faptul că Arhiepiscopul de Genova, Cardinalul Angelo Bagnasco, este şi preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene. Sloganul campaniei va fi: "Vestea proastă este că Dumnezeu nu există. Vestea bună este că nu aveţi nevoie de el." Oficialii Arhidiecezei nu sunt prea alarmaţi de campanie. "Aceasta este o campanie ce nu duce nicăieri. Unele metode promovează dialogul, altele încurajează intoleranţa, iar opoziţia directă este întotdeauna o manifestare a intoleranţei, a declarat Gianfranco Calabrese, directorul biroului de evanghelizare al Arhidiecezei de Genova.

În sens invers organizaţia E-Cristians din Spania a decis să pună mesaje creştine pe autobuze din Barcelona. Organizaţia "laudă ideea aducerii dezbaterii despre Dumnezeu în spaţiul public, şi în acest sens dorim să ne aducem propria contribuţie. Din acest motiv începem o primă campanie pe autobuzele din Barcelona şi lucrăm actualmente cu agenţia responsabilă de reclame." Pentru începerea campaniei este nevoie de opt mii de dolari. Dacă va prinde, campania va fi extinsă şi în alte oraşe.


In loc de a raspunde virulent sau de a actiona impulsiv crestinii veritabili mai bine ar accepta provocarea.

1. Probabil ca o confruntare publica cu un apologet pocait al crestinismului gen G K Chesterton ar ajuta pe multi indecisi si ar mai zdruncina un pic credinta sfanta a ateilor (din moment ce sunt dispusi sa plateasca o reclama atat de scumpa cred ca si credinta lor in neant este la fel de sfanta ca si a credinciosilor).

2. Pe de alta parte ar fi o ocazie de a-i cunoaste pe ateii care astfel se vad nevoiti sa iasa la lumina. Cunoasterea lor va fi ocazia de a-i iubi pur si simplu. Nu cred ca argumentele logice ale dezbaterilor intelectuale de tip apologetic vor converti vreun ateu, dar iubirea neconditionata, neipocrita si evitarea atitudinii ”eu sunt mai bun/sus/sfant decat tine” ar putea face minuni.

3. La nivel de organizatie, crestinii ar putea incerca o colaborare pe proiecte umanitare si ce-o fi o fi: sa lase convertirea ateilor in seama lui Dumnezeu, caci altfel acei crestini care s-ar inversuna in cruciada anti-atee ar putea fi acuzati ca si ei L-au creat pe (un asemenea) Dumnezeu.

Nicolae Iorga scrie o cugetare : ”In fiecare ateu exista un candidat la dumnezeire”. Nu as propune scrierea unei asemenea antireclame pe alte autobuze, dar as pastra aceasta remarca in inima mea de crestin ca sa ma motiveze sa iubesc pe toti acesti aspiranti la divinitate.

 Nu stiu daca pacatul ipocriziei atat de raspandit printre crestini este mai mic decat pacatul incumetarii de care se fac vinovati ateii. Nu am auzit pe nimeni sa faca remarca ”Ateu ipocrit ce esti!”, dar de crestini ipocriti este plina lumea. Daca insa ma gandesc bine, cred ca ipocrizia este raspandita si printre atei la fel de mult. Spun aceasta nu ca sa ma simt un pic mai bine/sus/sfant ptr ca sunt crestin, ci ptr ca ceva imi spune ca ateismul este o forma de ipocrizie. Deocamdata nu stiu cum, dar sunt convins ca niste crestini mai putin ipocriti decat mine inteleg si simt aceasta mai bine decat mine si ar putea sa-mi explice si mie (nu sunt convins ca as intelege decat daca m-as indeparta si eu ceva mai mult de acest pacat al ipocriziei). Si astfel, ateu sau crestin, omul se lupta atat cu pacatul incumetarii, cat si cu pacatul ipocriziei.

Oricum aceste reclame sunt o buna ocazie pentru crestini de a se testa daca sufera de pacatul ”ULTIMULUI CUVANT”. (o forma de mandrie pana acum neidentificata si neatacata printre crestini este pacatul de a avea tu, adica eu ultimul cuvant). Vai, sper sa mai scrie cineva dupa mine vreun comentariu ...

dr Costin Dinu - Majesty.ro

Comments (2)Add Comment
Ateism transparent?
written by Titus Cazan, 27 mai, 2009
Mi s-ar părea normal ca un om care crede că nu există Dumnezeu să nu fie preocupat de grija de a afirma aceasta, indiferent ce cred sau zic alții. Englezește subiectul s-ar chema "a non-issue". Este o campanie în favoarea ateismului o formă de evanghelizare? În ce direcție și cu cu ce scop final?
P.S. Apreciez folosirea ssubstantivului "ateu"m ăn loc de "ateist".
Ateism vs Teism
written by Louix, 28 mai, 2009
Nu sunt de acord ca "ateismul este o forma de ipocrizie". Pentru oamenii rationali nu prea exista, din pacate, nici o alternativa. Religiile sunt doar forma cu putin fond. Nu au decat foarte putin din ce a lasat Isus.
Daca esti un om rational si nu crezi in superstitii ai de ales intre a fi crestin nepracticant sau agnostic/ateist.
Crestinii ar castiga mult daca ar lasa deoparte intoleranta specifica si minciuna gogonata "eu sunt mai sfant, religia mea e cea adevarata".
Ateismul face ceea ce crestinismul moderat ar trebui sa faca, si anume lupta impotriva extremismului religios foarte periculos. Pentru asta merita tot respectul.

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Login