Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Politic Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii. VEZI CARE SUNT SCHIMBĂRILE

Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii. VEZI CARE SUNT SCHIMBĂRILE

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că proiectul de modificare a Codului Muncii va fi asumat de guvern.
Data angajării răspunderii în parlament va fi stabilită după o serie de consultări cu parlamentarii coaliţiei de guvernământ.

Despre contractele colective de muncă Emil Boc a precizat că vor face obiectul unei legi speciale.

Ieri, şeful Executivului a afirmat că noul Cod al Muncii va flexibiliza piaţa şi îi va ajuta pe români să găsească mai repede un loc de muncă. Potrivit acestuia, se va extinde perioada de încheiere a contractelor de muncă  pe durată determinată, pe motiv că  România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul acestor tipuri de contracte. În plus, pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitată doar la aplicarea unei amenzi. Cei care vor fi prinşi că practică acest tip de muncă, riscă închisoarea, a mai adăugat premierul.  
”Extinderea perioadei contractelor pe durată determinată de la 24 luni la 36 luni va avea efecte benefice pentru piaţa muncii”, a mai spus acesta.

Inițiativa premierului Emil Boc de a aproba Codul Muncii prin asumarea răspunderii Guvernului este respinsă de preşedintele PSD, Victor Ponta.

Sindicatele anunță proteste

Liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, tot vineri,  că negocierile partenerilor sociali cu Guvernul au eşuat din cauza faptului că premierul Boc nu a vrut să dea curs doleanţelor sindicale legate de menţinerea contractelor colective de muncă.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea. În plus, sindicaliştii susţin că  patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.

Ce presupune noul Cod al Muncii

    * angajatorii vor putea face concedieri pe criterii de performanță
    * angajatorul poate cere, de la fostele locuri de muncă, informații despre persoana care solicită angajarea
    * perioada de probă nu poate depăși mai mult de 90 de zile
    * angajatorii nu pot face angajări succesive de probă pentru același post pe o perioadă mai mare de 12 luni
    * patronii vor putea testa maximum patru persoane timp de un an pentru ocuparea unui post
    * pe toată perioada de probă, salariatul beneficiază de toate drepturile şi de toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii
    * orice salariat are dreptul de a desfăşura activitate la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă și nu va mai fi obligat să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază
    * angajatorii sunt obligați să stabilească criterii de performanță
    * perioada de preaviz va fi mai mare cu cinci zile, 20 de zile dacă persoana ocupă o funcție de execuție și de 45 de zile, în cazul salariațiilor care ocupă funcții de conducere
    * angajații care se duc la cursuri plătite de de angajator nu vor putea avea inițiativa încetării contractului colectiv de muncă timp de trei ani.

sursa:www.evz.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login