Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Religie Care este adevarata zi de odihna ?

Care este adevarata zi de odihna ?

adevarata zi de odihna

Dupa ce la finalul anului trecut aflam ca noile calendare ortodoxe pe 2011 vor avea ca prima zi a saptamanii Duminica, am fost curios sa vad de ce aceasta schimbare.

Astazi am descoperit pe YouTube.com un clip video de pe Realitatea TV in care Corina Dragotescu ii pune niste intrebari de bun simt Pr. Constantin Stoicapurtator de cuvant al Patriarhiei despre ziua de odihna.L-am urmarit si am ramas contrariat. Este evidenta incercarea de a evita raspunsul la intrebarile directe adresate si dorinta de manipulare prin expresia "dumneavoastra incercati o retorica ieftina".

 

Apoi am mai adunat cateva idei: Facerea (Geneza) la capitolul 2: 2-3 spune: "Si a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut. Si a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială."
Pe de alta parte Iesirea 20, 8-10 spune: "Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru"

Ar putea spune unii: evreii au poruncile alea si pentru ei a fost si odihna zilei a saptea. Si oare la creatiune, Adam si Eva erau evrei ? Evident ca nu: nu erau nici greci, nici romani, nici francezi, ci oameni. Evreii, ca natiune au aparut mult mai tarziu.

Si ar mai fi o problema: Vechiul Testament mai este valabil? Ce spune Noul Testament cu privire la aceasta zi de odihna?
Si iata ce am gasit Luca 4,16"Şi a venit în Nazaret, unde fusese crescut, şi, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă şi S-a sculat să citească."
Iisus continua sa pazeasca sabatul.
Matei 24,20 spune: "Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta."
De ce a accentuat Iisus cu privire la ziua de Sambata? Deoarece El stia ca primii crestini vor pazi sambata (ziua a saptea) in anul 70 d.H.


Si totusi: Iisus era evreu si ucenicii sai erau evrei. Chiar a continuat pazirea sambetei dupa aceea?
Faptele Sfintilor Apostoli 13: 42-44: "Şi ieşind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea. După ce s-a terminat adunarea, mulţi dintre iudei şi dintre prozeliţii cucernici au mers după Pavel şi după Barnaba, care, vorbind către ei, îi îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu. Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu." - se pare ca da, sambata era inca pazita mult dupa moartea si inaltarea Mantuitorului si mai mult, de catre neamuri (neevrei).

Si atunci, de unde a aparut Duminica si de ce este serbata ea in locul sambetei, cand Biblia nu mentioneaza niciunde aceasta schimbare?
Am gasit ceva interesant pe site-ul oficial al Vaticanului: www.vatican.va

450. De ce Dumnezeu „a binecuvântat ziua de odihnă şi a sfinţit‑o” (Ex 20,11)?
Pentru că în ziua de odihnă se comemorează odihna lui Dumnezeu în ziua a şaptea a creaţiei, precum şi eliberarea Israelului din sclavia Egiptului şi a alianţei pe care Dumnezeu a încheiat‑o cu poporul său.

451. Cum se comportă Isus faţă de ziua de sâmbătă?
Isus recunoaşte sfinţenia zilei de sâmbătă şi, cu autoritatea sa divină, îi dă o interpretare autentică: „Sâmbăta a fost făcută pentru om şi nu omul pentru sâmbătă” (Mc 2,27).

452. Pentru ce motive, pentru creştini, sâmbăta a fost înlocuită de duminică?
Pentru că duminica este ziua învierii lui Cristos. Ca „prima zi a săptămânii” (Mc 16,2), ea aminteşte de prima creaţie; ca „ziua a opta”, care urmează după sâmbătă, semnifică noua creaţie, inaugurată cu învierea lui Cristos. Astfel, a devenit, pentru creştini, prima din toate zilele şi din toate sărbătorile: ziua Domnului, în care el, cu Paştele său, duce la împlinire adevărul spiritual al sâmbetei ebraice şi vesteşte odihna veşnică a omului în Dumnezeu.

Sursa: Catehism Catolic

Nu in ultimul rand, ceva foarte ciudat: Biserica Catolica afirma ca pazirea sabatului este porunca a treia, in timp ce Biblia Ortodoxa o are ca porunca a patra. De unde diferenta asta ?

Conform The Convert's Catechism of Catholic Doctrine, Reverend Peter Geierman, iata ce s-a petrecut de fapt:

Intrebare, Care este ziua Sabatului?
Raspuns, Sambata este ziua Sabatului.
I, De ce noi pazim Duminica in locul Sambetei?
R, Noi pazim Duminica in locul Sambetei pentru ca Biserica Catolica, la Conciliul din Laodicea (336 d.H.), a transferat solemnitatea din Sambata la Duminica.

Din toate cele expuse, incepand cu acele balbaieli si evitari ale subiectului din primul clip si terminand cu explicatia bisericii catolice, se pare ca adevarata zi de odihna a fost furata si schimbata.

Oare am fost virusati?

Sursa: FaraVirusi.com 

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login