Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Religie Teologi catolici au cerut renunţarea la celibatul preoţesc

Teologi catolici au cerut renunţarea la celibatul preoţesc

Mai mulţi teologi germani, austrieci şi elveţieni au cerut Bisericii Romano-Catolice să renunţe la jurământul celibatului, să le permită preoţilor să se căsătorească şi, de asemenea, să accepte cuplurile de acelaşi sex.
Apelul a fost lansat sub forma unei scrisori deschise, prin intermediul publicaţiei Sueddeutsche Zeitung.

Cei 143 de profesori universitari de teologie au spus că biserica trebuie să implementeze o serie de reforme „îndrăzneţe", deoarece se confruntă cu o criză fără precedent, după ce în mai multe ţări ale lumii au ieşit la iveală numeroase abuzuri sexuale comise de clerici catolici. Teologii au atras atenţia asupra faptului că mulţi credincioşi catolici au părăsit biserica, în ultimele luni, ca urmare a acestor scandaluri.

„Biserica trebuie să înţeleagă aceste semne şi să lase în urmă structurile osificate pentru a câştiga o nouă vitalitate şi credibilitate", se precizează în scrisoarea deschisă. Cei 143 de teologi au cerut nu numai dreptul preoţilor de a se căsători, dar şi recunoaşterea dreptului femeilor de a deţine poziţii clericale.

Dreptul laicilor de a-şi alege episcopul care să îi păstorească a fost o altă cerinţă a teologilor care vor reformarea din temelii a Bisericii Catolice.

Biserica Romano-Catolică din Germania se confruntă cu o scădere accentuată a numărului de membri. De asemenea, tot mai puţini tineri aleg să devină preoţi. Mai mulţi lideri politici din Germania, între care cancelarul Angela Merkel, Ministrul Educaţiei Annette Schavan şi parlamentarul Nobert Lammert, au lansat recent un apel către episcopii catolici pentru ca aceştia să depună eforturi în vederea renunţării la celibatul preoţesc. Unul dintre motivele menţionate a fost tocmai această „lipsă tot mai mare de preoţi", notează AP.

„Criza profundă a bisericii noastre cere ca noi să rezolvăm problemele care, la prima vedere, nu sunt legate în mod direct de scandalul abuzurilor şi al menţinerii tăcerii [cu privire la abuzuri] de-a lungul deceniilor", s-a precizat în apelul liderilor politici către episcopii din Germania.

Scrisoarea deschisă a fost lansată în perspectiva vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Germania, eveniment care va avea loc în luna septembrie, notează Reuters.

sursa:www.semneletimpului.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login