Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Sanatate Bacteria care provoacă la fel de multe victime ca şi accidentele rutiere

Bacteria care provoacă la fel de multe victime ca şi accidentele rutiere

Nu este una din cele mai cunoscute bacterii din lume, dar ocupă locul doi în clasamentul celor mai răspandite infecţii bacteriene din lume. Infectează peste 50% din populaţie, avand rata de mortalitate similară accidentelor rutiere. Această bacterie infectează peste 50% din populaţie, în stadii incipiente poate fi asimpto-matică, de cele mai multe ori provoacă boli cronice şi se transmite deosebit de uşor: prin sărut, prin mancatul sau băutul din recipiente folosite de alte persoane, prin utilizarea la comun a produselor de igienă orală (există în salivă), prin folosirea neigienică a toaletelor, prin nespălarea mainilor, prin consumul alimentelor nespălate, apei nepotabile etc.

Este vorba despre Helicobacter Pylori, o bacterie descoperită prin anul 1875, însă nici pană în prezent nu s-au găsit tratamente comode pentru pacient şi cu puţine riscuri. Forma helicoidală a acesteia o ajută să reziste acţiunii agresive a sucului gastric şi totodată să pătrundă în mucusul gastric, să se ataşeze de celulele epiteliale (rareori ajunge în mucoasa gastrică) şi să se ferească de atacul sistemului imunitar. Este o bacterie „deşteaptă“ care produce local o inflamaţie datorită încercării elementelor sistemului imunitar de a o izola, de a o fagocita (există celule care „mănancă“ microbi), însă rezultatul este exact invers: chiar aceste celule distruse. Netratată, infecţia cu Helicobacter poate produce gastrită cronică, ulcere gastrice, duodenale şi, în final, cancer gastric, un bun procent din cancerele gastrice avand la bază infecţia cu Helicobacter Pylori. Însă pentru ca pacientul să ajungă la cancer este nevoie şi de alţi factori precum predispoziţia genetică, alimentaţia, stresul, dereglări ale sistemului nervos vegetativ etc. Tratamentul este sofisticat şi trebuie adecvat fiecărui pacient în parte. Este importantă şi dieta, precum şi celelalte boli asociate pe care pacientul le poate avea, ţinandu-se cont şi de interacţiunile medicamentose, de stadiul bolii gastrice sau duodenale pe care pacientul o prezintă etc. Important este să urmaţi cu stricteţe tratamentul prescris de medic şi să respectaţi întocmai regulile de igienă.

Sursa: Curentul

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login