Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Sanatate Când este nevoie să luăm vitamina D

Când este nevoie să luăm vitamina D

În lipsa ­vitaminei D, calciul nu se fixează la nivelul oaselor. Dar, mai mult decât atât, deficitul de vitamina D este asociat şi cu apariţia depresiei, a obezităţii şi a maladiei Alzheimer.
Vitamina D, cunoscută şi sub numele de „vitamina soarelui", este singura vitamină sintetizată de corpul uman prin expunerea pielii la radiaţiile ultraviolete. Este cunoscută fiindcă fixează calciul în oase, dar, în egală măsură este implicată şi în alte procese care protejează sănătatea organismului. De exemplu, o cantitate optimă de vitamina D în organism asigură şi o imunitate bună, prevenind apariţia inflamaţiilor. Aşa se explică faptul că iarna, când ne expunem mai puţin la soare, suferim mai des de­ răceli. De asemenea, studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina D determină glanda tiroidă să secrete hormoni în exces, favorizând instalarea depresiei. În plus, carenţa de vitamina D determină crize de tetanie, afecţiune manifestată prin spasme la nivelul mâinilor, picioarelor şi laringelui. După vârsta de 45 de ani, vitamina D limitează pierderile osoase date de osteoporoză.
Combate rahitismul copiilor

Femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de vitamina D în ultimul trimestru de sarcină. În egală măsură, la copiii cu vârste de până la doi ani, carenţa duce la apariţia rahitismului, boală manifestată prin întârzierea închiderii fontanelei frontale (a oaselor craniene de deasupra frunţii) şi prin proeminenţa oaselor parietale (laterale). Ulterior se observă evazarea coastelor, defecte ale coloanei vertebrale precum cifozele şi scoliozele şi deformarea oaselor picioarelor în X sau sub formă de paranteze. Specialiştii recomandă administrarea de 400 U.I. de vitamina D zilnic, începând cu ziua a 14-a de viaţă, ­până la 18 luni.

sursa:www.adevarul.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login