Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Sanatate Ciocolata neagră, un medicament miraculos

Ciocolata neagră, un medicament miraculos

Ciocolata neagră este un desert excelent, foarte gustos, dar şi foarte sănătos. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care mănâncă zilnic ciocolată neagră (maximum 30 de grame pe zi) sunt expuse mai puţin la apariţia diverselor boli şi, în medie, pot să-şi prelungească viaţa cu un an.

Dacă în copilărie ni se atrăgea atenţia că ciocolata nu face bine, că îngraşă şi că strică dantura, astăzi cercetătorii au ajuns să o recomande. Ciocolata neagră este recunoscută acum pentru efectele benefice asupra sănătăţii, fiind mai eficientă chiar şi decât unele medicamente. Formată din cacao, în proporţie de 80-90%, unt de cacao şi zahăr, ciocolata neagră sau amăruie nu conţine deloc lapte sau lapte praf şi are efecte benefice asupra organismului nostru. Ciocolata amăruie este bogată în vitaminele A, B1, B2, C, D şi E însă are şi un conţinut ridicat de minerale, precum potasiu, magneziu, fier, calciu şi sodiu.

Împotriva cancerului
Ciocolata neagră este un adevărat depozit de antioxidanţi. Aceştia protejează celulele de toxine şi reduc riscul apariţiei celulelor cancerigene. Astfel, cu cât batonul de ciocolată conţine mai multă cacao, cu atât numărul de antioxidanţi este mai mare.

Scade colesterolul

În timp ce foarte multe alimente bogate în grăsimi saturate cresc procentul de colesterol, ciocolata neagră are un efect contrar, deoarece conţine un anumit tip de grăsimi saturate, benefice pentru organism. Mai mult, ciocolata neagră ridică nivelul colesterolului bun, care nu afectează sănătatea.

Reglează circulaţia sangvină

Ciocolata neagră conţine anumite substanţe chimice care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Astfel, femeile cu vârsta de peste 40 de ani care consumă ciocolată neagră o dată sau de două ori pe săptămână prezintă un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiace. Ciocolata neagră este indicată şi hipertensivilor, deoarece scade tensiunea arterială, dacă este consumată în fiecare zi. Odată cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, cu 10% riscul apariţiei unei boli coronariene şi cu 8% riscul unui deces prematur.

Împotriva depresiei

Grăsimile existente în ciocolată ajută la menţinerea stării de bucurie şi satisfacţie, eliberând endorfinele care creează buna dispoziţie. Şi acesta este un motiv pentru care ciocolata neagră este cel mai dorit aliment din lume. Ea ajută şi la eliminarea simptomelor de anxietate, în cazul persoanelor care suferă de depresie.

Împotriva tusei

Studii britanice au arătat că o anumită substanţă din cacao poate fi mult mai eficientă împotriva tusei chiar decât un medicament. Mai mult, nu are nici efecte adverse, cum se întâmplă în cazul medicamentelor.

Împotriva cirozei hepatice

Cercetătorii spanioli ar putea prescrie ciocolata neagră ca aliment de bază în dieta bolnavilor de ciroză hepatică, datorită proprietăţilor sale benefice. Se presupune că ciocolata neagră limitează creşterea presiunii sangvine în cavitatea abdominală, care poate atinge niveluri critice în cazul persoanelor ce suferă de această afecţiune, iar în cazurile grave poate provoca spargerea vaselor de sânge.

Previne apariţia ridurilor

Consumul zilnic de ciocolată neagră previne apariţia ridurilor. Totodată, antioxidanţii naturali din boabele de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, au un rol deosebit de important în protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Arde caloriile

Teobromina, o substanţă cu proprietăţi asemănătoare cafeinei, care se găseşte în ciocolata neagră, accelerează metabolismul şi stimulează arderea caloriilor. Acest lucru este valabil numai în cazul persoanelor care fac mişcare şi doar în condiţiile unui consum moderat de ciocolată. Consumată în exces, ciocolata îngraşă, deoarece 100 de grame conţin 500 de calorii.

Înlătură oboseala cronică

Ciocolata neagră le este recomandată şi persoanelor care suferă de oboseală cronică. Studiile arată că adulţii care suferă de acest sindrom şi mănâncă zilnic, timp de o săptămână, aproximativ 50 de grame de ciocolată neagră, se simt mai puţin obosite.

Împotriva diabetului

Cele mai recente studii confirmă faptul că ciocolată neagră, bogată în flavonoizi, reduce riscul apariţiei diabetului şi îmbunătăţeşte nivelul zahărului din sânge. Cu cât ciocolata are un conţinut mai mare de cacao, cu atât are o cantitate mai mare de flavonoizi. Ciocolata cu lapte are mai puţini flavonoizi decât cea neagră, iar cea albă, aproape deloc.

sursa:felicia.a1.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login