Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Sanatate Perele şi gutuile, aliate de sezon

Perele şi gutuile, aliate de sezon

Înainte de venirea iernii, creşterea aportului de vitamine şi de minerale este cea mai simplă măsură pe care o putem lua pentru a ne stimula imunitatea şi pentru a preveni apariţia bolilor de sezon. Perele şi gutuile sunt ajutoare de nădejde în acest sens.
Perele, aliat anticolesterol

Fructe la mare căutare în acest sezon, perele sunt indicate celor care au probleme cu colesterolul, datorită nivelului ridicat de pectine din conţinut, substanţe cu efect protector asupra vaselor de sânge vizavi de acţiunea de acumulare a colesterolului.

Totodată, perele menţin sănătatea sistemului cardiovascular şi prin concentraţia mare de potasiu, datorită căreia tensiunea arterială este menţinută în limite normale.
De asemenea, aceste fructe zemoase protejează şi colonul, prin combaterea constipaţiei şi eliminarea toxinelor de la acest nivel. În plus, mai au un beneficiu: sunt mai uşor de digerat decât alte fructe. Atenţie însă, pentru a beneficia de toţi nutrienţii, este indicat ca fructele să fie consumate în stare proaspătă!

Gutuile întăresc sistemul imunitar

Comparativ cu perele, gutuile îşi menţin proprietăţile şi dacă sunt preparate termic, sub formă de compoturi sau de dulceaţă. Acesta este un mare avantaj pentru persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică şi care tolerează greu fructele în stare crudă.

Această calitate a lor este cu atât mai importantă cu cât gutuile întăresc sistemul imunitar, previn răcelile de toamnă şi reduc perioada de manifestare a lor, datorită conţinutului bogat de vitamine şi de minerale. În plus, gutuile sunt bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor, fiind recomandate celor care vor să slăbească.
De asemenea, nutriţioniştii le recomandă persoanelor care ţin cură de slăbire, deoarece au puţine calorii, dar şi proprietăţi diuretice şi depurative, ajutând astfel la eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.

Surse naturale de energie

După o zi obositoare, perele reechilibrează organismul în mod natural datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, dar şi de  calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi de zinc. În plus, datorită conţinutului de fructoză, zahăr natural care nu stresează pancreasul pentru a produce cantităţi mari de insulină în scurt timp, pot fi considerate o soluţie sănătoasă pentru a evita dulciurile concentrate, la care apelăm adesea când ne aflăm în situaţii stresante şi când creierul are nevoie de un plus de energie. Din acest motiv, unele sortimente de pere pot fi consumate şi de diabetici.

Livia Nena biolog nutriţionist: Perele şi gutuile conţin tanin, pectine, minerale (zinc, cupru, fier) şi vitaminele A, cele din grupul B şi C. Ele se remarcă prin proprietăţile depurative şi diuretice. Asocierea tanin-pectine are acţiune favorabilă asupra mucoasei digestive. Sub formă de salată, combinaţia de gutui, cu pere, cu morcov şi cu miere este recomandată ca mic dejun în stările de astenie, în avitaminoze, demineralizări şi în afecţiuni hepato-biliare.

Se pot face cure cu pere şi gutui două zile pe săptămână, timp de o lună, perioadă în care se consumă exclusiv aceste fructe în diferite combinaţii (sub formă de salate, sucuri, compoturi sau coapte la cuptor). Atenţie, perele Bergamote se numără printre cele mai bogate fructe în zaharuri, de aceea persoanele cu diabet trebuie să le consume numai în limita hidraţilor de carbon prescrişi, iar persoanele obeze trebuie să le evite.

Pont

Perele care se înnegresc după ce au fost tăiate au un conţinut bogat de fier.

sursa:www,adevarul.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login