Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Sanatate Pesticidele din fructe, legume si cereale, la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata in UE

Pesticidele din fructe, legume si cereale, la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata in UE

Aproape jumatate dintre fructele, legumele si cerealele vândute in Uniunea Europeana (UE) contin un numar-record de pesticide, potrivit unui raport oficial care va fi publicat luna aceasta. Acesta este cel mai ridicat nivel de chimicale inregistrat vreodata in UE, in crestere cu 20% fata de acum cinci ani.

Conform raportului de monitorizare a alimentatiei, care urmeaza sa fie publicat zilele viitoare, 4,7% dintre fructe, legume si cereale contin chimicale in concentratii care depasesc limita legala, in timp ce peste 10% contin patru sau mai multe reziduuri diferite de pesticide. In prezent, produsele alimentare vandute in UE contin 354 de chimicale diferite – cel mai mare total inregistrat vreodata. Dintre acestea, strugurii, bananele si ardeiul sunt cele mai contaminate alimente, in timp ce una din 25 de vinete testate contine chimicale peste limita admisa.
„Sunt cele mai periculoase pesticide din cate am vazut. O proportie-record de fructe si legume sunt contaminate, in timp ce 23 de pesticide au fost detectate la un nivel foarte ridicat, suficient incat sa reprezinte un pericol pentru sanatatea oamenilor”, a declarat Elliott Cannell, reprezentatul Pesticide Action Network (PAN) Europe. Pentru prima data, imidaclopridul – un controversat pesticid interzis in Franta, raspunzator pentru moartea in masa a albinelor – a fost enumerat printre cele mai comune pesticide regasite in alimentatie. Cinci dintre cele mai cunoscute pesticide continute de alimente sunt clasificate ca fiind cancerigene, mutagene sau perturbatoare ale sistemului hormonal. Insa, in ciuda dovezilor referitoare la raspandirea contaminarii alimentelor, eforturile de a reduce cele mai periculoase pesticide din regimul alimentar sunt contestate cu vehementa de reprezentantii industriei chimice. „Nevoia de a reduce expunerea celor mai periculoase pesticide este mai urgenta decat oricand. Politicienii de la Bruxelles trebuie sa faca eforturi pentru eliminarea acestor substante din industria alimentara si sa se asigure ca sunt inlocuite cu alternative pe cat posibil sanatoase”, a mai spus reprezentantul PAN Europe.
 
Sursa: Gardianul.
Comments (1)Add Comment
Pesticidele din legume si fructe....
written by camelia, 25 aprilie, 2009
Fara comentarii. Si ce sa mai zicem UE refuza alimentele noastre pe motiv ca au chimicale peste limta admisa.
Credem ca mancam fructe si legume ca asa sunt noile trenduri alimentare, ca ne schimbam stilul de viata cu unul ''mai bun''.
DUDE..... ne omoram cu zile.

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login