Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Sanatate Vindecat de HIV prin transplant de celule stem

Vindecat de HIV prin transplant de celule stem

Un transplant de celule stem pare să fi vindecat de HIV un pacient din Germania, care suferea de leucemie. Deși cazul a fost reconfirmat luna aceasta, situația unică a pacientului și a donatorului împiedică aplicarea procedurii la nivel mondial.

 

Timothy Ray Brown, cetățean american, era seropozitiv de 10 ani și bolnav de leucemie. În februarie 2007 a fost supus unei intervenții chirugicale de transplant de măduvă osoasă (celule stem) la Charité - Universitätsmedizin Berlin. Echipa de medici condusă de Gero Huetter urmărea ca prin această intervenție doar „să îmbunătățească” situația pacientului. Donatorul a avut nu doar o compatibilitate perfectă cu pacientul, ci și o mutație genetică ce-i oferea rezistență naturală în fața virusului HIV. Intervenția a fost una de succes, Brown devenind cunoscut ca „pacientul din Berlin" vindecat de HIV.

Cazul a atras atenția atunci când a fost raportat pentru prima oară în 2008, la cea de-a 15-a ediție a Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. Apoi, în 2009, The New England Journal of Medicine l-a prezentat din nou, deși o incertitudine plana asupra cazului. Atât medicul Huetter cât și echipa sa au fost refractari la folosirea termenului „vindecat", prezentând un optimism precaut. Inițial s-a suspectat faptul că proliferarea virusului avea să înceapă imediat ce sistemul imunitar și-ar fi revenit după transplant.

Cazul a fost confirmat din nou, în ediția de luna aceasta a publicației Blood editată de Societatea Americană de Hematologie. La trei ani și jumătate de la transplant și la mai multe luni de la încetarea tratamentului, HIV este nedectabil în organismul pacientului. Articolul din Blood concluzionează cu nota echipei de observație: „Rezultatele noastre susțin cu tărie faptul că vindecarea de HIV a avut loc în cazul acestui pacient."

Departe de a deveni o terapie standard, cazul în sine este „o dovadă interesantă a faptului că, prin măsuri extraordinare, un pacient poate fi vindecat de HIV", susține Dr. Michael Saag, fost președinte al HIV Medicine Association. Saag crede că situația de față este una cu două tăișuri. Terapia poate fi luată în calcul doar în cazul unui pacient seropozitiv care a dezvoltat și cancerul, altfel, pentru un pacient seropozitiv obișnuit un transplant de măduvă osoasă ar fi prea riscant.

„Cazul este interesant, dar imaginea de ansamblu ne sugerează faptul că o abordare de acest fel, prin transplant de celule stem, nu este una realistă pentru vindecarea de SIDA", a spus Tae-wook Chun, de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Pe lângă necesitatea compatibilității între donator și receptor, în cazul pacientului din Berlin donatorul a avut o imunitate la HIV, care apare la 1% din populația albă și 0% la populația de culoare. În plus, procedura în sine este nu doar riscantă, ci și foarte costisitoare, costurile intervenției ajungând în acest caz la 250.000 de dolari.

 În întreaga lume 33 de milioane de oameni sunt infectați cu HIV. Până acum cei mai mari pași în tratarea pacienților seropozitivi au fost făcuți prin medicație care a prelungit speranța de viață.

sursa:www.semneletimpului.ro

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login