Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Social Copiii rusinii

Copiii rusinii

Au fost aduşi pe lume pe ascuns, nu şi-au dezvăluit niciodata adevărata identitate şi nu aveau voie să vorbească despre taţii lor. Copiilor născuţi în Franţa pe vremea ocupaţiei naziste li se spunea "bastarzi nemţi".
Istoricul Fabrice Vergili estimează că, în cei patru ani de ocupaţie, în Franţa s-au născut peste două sute de mii de copii din mame franţuzoaice şi soldaţi germani. După război, aproape 20.000 de femei au fost tunse şi vânate pe străzile Franţei pentru "colaborare orizontală" cu inamicul.


Copiii născuţi în cuplurile mixte au crescut cu această ruşine şi şi-au ascuns originile. În urmă cu câţiva ani, unii dintre ei au acceptat să vorbească în public. Între timp, au şi dreptul de a primi cetăţenia germană, fără a renunţa la cea franceză.

"Sunt mândră că sunt cetăţean al Europei cu două naţionalităţi. Voi folosi alternativ cele două paşapoarte", spune Mijo Panier, care a depus cererea pentru obţinerea cetăţeniei germane.

Mijo s-a născut în 1943. Tatăl ei biologic era soldat german. A aflat când avea 16 ani care este adevărata ei identitate, dar tatăl adoptiv a obligat-o să păstreze tăcerea. Cu toate acestea, câţiva ani mai târziu, a început să-şi caute adevăratul părinte. După cinci ani l-a găsit. Locuia în apropierea oraşului Frankfurt. După un schimb de scrisori, au decis să se întâlnească. Mijo îşi aminteşte cu lacrimi în ochi de ziua în care şi-a cunoscut tatăl. "A fost ca şi cum mi-aş fi regăsit o parte din mine."

Câteva luni mai târziu, tatăl ei a murit. Dar Mijo Panier a păstrat contactul cu familia acestuia din Germania. Pentru mama femeii, istoria familiei a fost mereu un subiect tabu. Pentru a scăpa de ruşine, pentru copiii născuţi în Franţa, în timpul ocupaţiei, solicitarea cetăţeniei germane este o încurajare.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Şi Hedwige Roberval a depus cerere pentru obţinerea acesteia. "Ani întregi n-am avut curaj să vorbesc. Înainte de nuntă, când i-am povestit logodnicului meu care este adevărata identitate a tatălui meu, mi-a fost teamă că nu va mai dori să ne căsătorim. Dar, spre norocul meu, a început să râdă", îşi aminteşte Hedwige.

În urmă cu câţiva ani, "copiii războiului" s-au reunit într-o asociaţie (L`Amicale Nationale de la Guerre). Membrii acesteia se ajută reciproc în a-şi descoperi rădăcinile şi se încurajează unii pe alţii să vorbească deschis despre originea părinţilor.

Acordarea cetăţeniei germane este un pas important în acest sens - este de părere Mijo Panier. Imediat ce va primi răspunsul din partea ambasadei Republicii Federale Germania, va prelua oficial şi numele adevăratului ei tată. Deja şi-a comandat plăcuţa de la cutia poştală cu noul ei nume.

 

 

Sursa: Deutsche Welle

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login