Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Social Narcis Iustin Ianău, «vocea de aur» care a uimit o ţară întreagă

Narcis Iustin Ianău, «vocea de aur» care a uimit o ţară întreagă

Narcis Iustin Ianău a uimit o ţară intreagă cu vocea lui, la concursul 'Romanii au talent', difuzat de ProTV. A ajuns in semifinală, iar in aprilie va concura din nou, in direct. Pînă atunci, Narcis îşi vede de viaţa de zi cu zi, în satul Baraţi din judeţul Bacău. Locuieşte cu fratele lui - Marius, elev în clasa a VI-a, tatăl - Eduard (41 de ani) şi bunica Lucia. Mama este plecată la muncă în Italia, fiind singura care are un venit pentru ei.


Lui Narcis i-a plăcut de mic să cânte şi visează după cum spune "să ajungă pe marile scene ale lumii, oricare ar fi alea şi să reprezinte România". S-a înscris la concurs când a auzit de preselecţii. "Nu voiam să mă duc la început, dar m-a încurajat bunica să particip. Am căutat multe piese ca să îmi pună în valoare vocea. Am ales o melodie care am crezut eu că mi se potriveşte, după un CD cu operă, pe care mi l-a dat un prieten. Mai auzisem melodia "O mia bambino caro" şi mi-a plăcut cum o interpreta Malena Ernamn. Am repetat foarte mult şi încercam să imit soprana", a spus Narcis. A fugit la un internet-cafe ca să poată lua versurile piesei de concurs.

 

 Primul concert, pe masa din curtea casei

Ca şi atunci, şi acum repetă de minim trei ori pe zi, spre disperarea tatălui, Eduard şi al fratelui lui mai mic, Marius. Dar bunica îl susţine în toate şi spune că de mic avea talent. Primul concert a fost improvizat pe o masă din curtea casei, sub ochii critici ai bunicii.
"Când avea cinci ani, Narcis s-a urcat pe masă în curte, şi-a pus un cearşaf pe el, drept costum popular şi a început să cânte Trandafir de la Moldova. Atunci mi-am dat seama că are voce. Seamănă cu tatăl lui", ne-a povestit Lucia Ianău (61 de ani), bunica concurentului de la ProTv.

Lua bătaie de la colegii invidioşi


Deşi locuieşte într-un mic sătuc lângă Bacău, viaţa lui Narcis nu a fost deloc uşoară. Ceilalţi băieţi din sat au devenit invidioşi pe el, mai ales după ce părintele l-a lăudat în în biserică, la altar. "În clasa a V-a am fost la olimpiada de religie şi am avut rezultate foarte bune, cu premii, pe care apoi le-am luat an de an. Colegii mei au fost invidioşi şi mă aşteptau la colţul şcolii să mă bată. Am suferit mult. Ţin minte că în clasa a VI-a mi-au lăsat bilete de ameninţare în bancă, că mă aşteaptă când ies de la şcoală. Le-am dus la director şi el m-a dus acasă", mai spune Narcis.
Bunica a vrut ca nepotul ei să facă fotbal, dar abia a jucat handbal cu fetele. "Sportul e singura materie care nu îmi place", mai mărturiseşte Narcis. După ce a intrat la Liceul de Artă "George Apostu" din Bacău, a scăpat de colegii invidioşi de la şcoala din sat. A ajuns la liceul de arte când, împreună cu un alt băiat, a cântat o piesă la o serbare. Profesorii de la Arte l-au auzit şi i-au propus imediat să vină să studieze cu ei.

Se teme să nu i se îngroaşe vocea


Marea temere a lui Narcis este să nu i se îngroaşe vocea. El poate ridica în prezent, cu uşurinţă, cinci octave şi jumătate. Cu puţin efort ajunge la şapte octave şi jumătate. El poate cânta totodată ca tenor, bariton, altist, soprană, mezzosoprană şi contratenor. La liceu, profesoara de canto l-a îndrumat spre tenor. A încercat câteva săptămîni, dar a ales să fie contratenor. Aşa a simţit el.
"Cânt cu uşurinţă notele înalte. Pot cânta ca bariton sau tenor, dar cu puţin efort. Însă mă simt mult mai bine atunci cînd sunt contratenor. Este totul natural şi de aceea am ales să cânt aşa", mai povesteşte adolescentul băcăuan.

Ca voce, idolul lui este cunoscuta soprană Maria Callas, dar şi Sarah Brightman. În fiecare duminică el cântă la altar, în corul bisericii din sat. Aici a cântat toată familia lui, inclusiv bunica pe când era tânără. Ore întregi el stă în casă şi repetă la orgă diferite piese. Îi imită foarte bine pe Michael Jackson sau pe Celine Dion. Alte pasiuni sunt florile, pe care le creşte şi le îngrijeşte în curtea casei şi să facă prăjituri, de toate felurile. Recunoaşte că cel mai bine îi iese tortul de mere.
Nu a avut niciodată o petrecere de ziua lui

Pe 24 februarie, Narcis Iustin împlineşte 16 ani. Nu a avut niciodată o petrecere de ziua lui. "Mi-am serbat mereu ziua cu bunica, tata, mătuşa şi fratele meu. Pe colegi la şcoală i-am servit cu bomboane. Petrecem însă în august, cînd vine mama (foto stânga) acasă, de ziua fratelui meu. Atunci ne reunim toţi şi îl serbăm", ne-a mai spus tînărul care a uimit cu vocea lui o ţară întreagă.

Asaltat de fani pe Facebook

Până la difuzarea emisiunii “Românii au talent”, Narcis Iustin Ianău avea doar 80 de prieteni pe Facebook, amici şi colegi de clasă. Ieri însă, lista s-a mărit considerabil, Iustin adunând pe reţeaua de socializare peste 3.300 de fani. Încurajările şi cuvintele de admiraţie sosesc pe profilul lui din minut în minut.

Contratenorii, o specie rară de artişti

Contratenorii reprezintă, de sute de ani, o specie aparte şi rară de artişti. Supranumiti ”cântăreţii cu voce de înger” ei se definesc, din punct de vedere muzical, ca fiind bărbaţii ce pot atinge registrul vocal al mezzo-sopranelor şi, în puţine cazuri, pe cel al sopranelor.

Faptul că multă vreme femeilor li s-a interzis să cânte în opere ori în biserici a dus la apariţia cântăreţilor ce puteau susţine şi partiturile feminine. Momentul de glorie maximă al contratenorilor a fost cuprins între secolele XVI şi XVIII. Ei erau socotiţi adevărate ”superstaruri” ale epocilor respective.

În Italia au făcut istorie faimoşii ”castraţi”, tinerii care aveau aptitudini vocale de contratenori fiind castraţi pentru a-şi păstra nealterată vocea înaltă, considerată divină. Cel mai mare contratenor din toate timpurile este considerat Farinelli (1705-1782), pe numele real Carlo Maria Broschi.

Procedura castrării viitorilor artişti a fost stopată la începutul secolului al XIX-lea, când şi gloria contratenorilor a intrat în declin. Cel care a revigorat statutul lor muzical a fost englezul Alfred Deller (1912 – 1979), considerat cel mai mare contratenor al secolului XX. În zilele noastre, contratenorii au rămas la fel de rari, printre cei mai cunoscuţi numărându-se rusul Vitas, francezul Philippe Jarroussky şi americanul David Daniels. (Gabriel Peneş)

sursa:www.libertatea.ro

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login