Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Social Pasul înapoi al Europei - Danemarca a introdus controlul la frontiere

Pasul înapoi al Europei - Danemarca a introdus controlul la frontiere

Începând de marți, 5 iulie, Danemarca a reintrodus controlul de frontieră la granițele cu Germania și Suedia. Presa germană afirmă că, odată cu reintroducerea controlului la frontiere Danemarca pune sub semnul întrebării una dintre cele mai mari realizări ale Europei.
Un efectiv suplimentar de 50 de agenți a fost adăugat polițiștilor de frontieră. Douăzeci de ofițeri au fost prezenți la granițele maritime și alți 30 la granița terestră cu Germania. Conform agenției Reuters efectivul suplimentar s-a adăugat unuia de 160 de polițiști de frontieră deja activi. Numărul total al personalului de control al frontierei va ajunge, spre finalul anului, la 260. Traficul s-a desfășurat relativ normal în prima zi, aglomerația fiind justificată de prezenta a zeci de echipe de televiziune, reporteri și fotoreporteri ai presei din Europa.


Legea a fost dată în luna mai de guvernul minoritar de centru dreapta care are sprijinul unui partid populist de aripă dreaptă. Presa germană afirmă că, odată cu reintroducerea controlului la frontiere Danemarca pune sub semnul întrebării una dintre cele mai mari realizări ale Europei.


Decizia daneză a generat puternice reacții în politica germană. „Danemarca s-a ostracizat singură de Europa", a spus Juerg-Uwe Hahn, ministru de interne al regiunii germane Hessen. El a îndemnat la un boicot al turismului afirmând că „dacă Danemarca introduce controlul la frontiere în timpul perioadei de concedii nu pot decât să-i sfătuiesc pe turiști să facă cale întoarsă și să meargă în Austria sau Polonia." Hahn a cerut ca problema să fie prioritară pe agenda următoarei întâlniri a miniștrilor de externe europeni. Alexander Alvaro, europarlamentar german a spus că „Danemarca trebuie să decidă dacă încă vrea să fie parte a zonei Schengen și, pe termen lung, dacă vrea să rămână o parte a Uniunii Europene." Ministrul german al externelor Guido Westerwelle a remarcat că reintroducerea controlului „este un semnal prost pentru Europa de azi care ar trebui să crească împreună și nu să se destrame."


Comisia Europeană a avertizat deja că mișcarea adminsitrației daneze poate viola Acordul Schengen din 1985. „Comisia va monitoriza strict implementarea acestei prime face pentru asigurarea respectării integrale a legislației europene", a spus Michele Cercone, purtător de cuvânt al Comisariatului pentru Afaceri Interne.


La rândul lor danezii au replicat justificând încă o dată rațiunile deciziei lor. Purtătorul de cuvânt al externelor daneze a etichetat propunerea lui Hahn drept „solitară și extremist fanatică". Søren Espersen a adăugat că „îl ia cu fiori atunci când cineva face din UE o religie." Deținătorul portofoliului danez care include vămile, Peter Christensen, a considerat și el că intervenția lui Hahn este „prea melodramatică".


Danemarca susține că măsurile nu vor încetini traficul turiștilor de la frontieră, iar personalul adăugat efectivelor de le frontieră va avea ca misiune doar controalele aleatorii pentru prevenirea traficului de narcotice, arme sau persoane. Polițiștii de frontieră au afirmat că nu străinii sunt ținta controalelor, un ofițer confirmând pentru Spiegel Online că „nu imigranții ilegali sunt cea mai mare prioritate a noastră". Erling Andersen, șeful administrației vămilor a afirmat că „nu va fi vreun control sistematic al vehiculelor sau trenurilor care trec granița iar controalele se vor desfășura în condiții de minimă tulburare a traficului".


Conform acordului Schengen, țările aderente pot reintroduce controlul la frontiere numai în baza unei „amenințări serioase" la adresa securității. Situațiile acestea pot varia de la presiuni migraționiste la circulația unor fani ai cluburilor sportive, cunoscuți pentru violența lor. Acordul Schengen a fost semnat în 1985 în Luxemburg, în orașul cu același nume, și a intrat în vigoare în 1995. Din el fac parte 22 de țări membre UE dar și Norvegia, Elveția și Islanda, dar nu Marea Britanie sau Irlanda.

sursa:www.semneletimpului.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login