Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Social Ultima colonie de leprosi din Europa produce vinuri rafinate in Delta Dunarii

Ultima colonie de leprosi din Europa produce vinuri rafinate in Delta Dunarii

Vinul produs de romanii de la Tichilesti se vinde in toata lumea, prin Internet, fiind o modalitate de strangere de fonduri pentru cei care locuiesc in ultima colonie de leprosi din Europa.
Cei 200 de leprosi din Delta Dunarii, ascunsi ani de zile de fostul regim comunist, continua vechea traditie a fabricarii vinului, scriu jurnalistii de la Austrian Times.

Acum, sticlele de vin "Sfantul Lazar", denumite dupa sfantul ocrotitor al celor care sufera de lepra, pot fi cumparate de pe Leperwine.com, dupa ce un prieten al fostului primar al coloniei, Cristache Tulea, s-a ocupat de distribuirea vinului, in memoria acestuia.
"Am vorbit de multe ori, in gluma, despre vinderea vinului in lume - iesea atat de bun, avand in vedere ca aveam atat de putine resurse", povesteste David Rogers, care se ocupa de vanzarea vinului produs de leprosi.
Chiar daca bolnavii de lepra nu mai sunt fortati, in prezent, sa traiasca in colonie, majoritatea s-au izolat de viata pe care o aveau inainte. Proprietatile le-au fost confiscate in timpul regimului comunist, si nu aveau voie nici macar sa foloseasca bani, pentru a nu raspandi boala.

Nu exista nici indicatoare care sa arate drumul catre comunitatea de leprosi. Pe harti nu se regaseste, iar majoritatea oamenilor care locuiesc in regiune nu stiu sa indice drumul, scriu jurnalistii de la "Austrian Times". In timpul regimului comunist, multi leprosi erau ridicati de Securitate sau supusi unor experimente, fiind trimisi, ulterior, la Tichilesti, unde conditiile erau mizere.

In prezent, majoritatea membrilor comunitatii sunt batrani care cultiva vita de vie, si al caror nivel de trai ar putea creste odata cu vanzarea vinului.

Sursa: ziare.com

Comments (1)Add Comment
Imagini de la Tichilesti
written by Caravana Sperantei, 01 octombrie, 2009

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login