Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Stiinta Cutremurele pot fi prevazute... de broaste

Cutremurele pot fi prevazute... de broaste

Broastele raioase presimt cutremurele si fug din zona ce va fi afectata de un seism cu cateva zile inainte. Cel putin asa sustine un studiu britanic, efectuat in Italia.
Dovada privin capacitatea broastelor de a presimti un seism vine de la o colonie de broaste raioase care si-au parasit locul de inmultire cu trei zile inainte de producerea cutremurului din L'Aquila, Italia, in 2009, anunta site-ul BBC .
Cercetatorii nu stiu cum pot simti broastele producerea unui cutremur, dar, in cazul studiat, majoritatea masculilor din colonia de broaste au fugit din zona, desi colonia se afla la 74 de km de epicentrul cutremurului.

Biologii spun ca este foarte greu de studiat in mod obiectiv si precis cum reactioneaza animalele inaintea producerii unui cutremur, in principal din cauza ca seismele sunt impredictibile.

Cateva studii privind reactiile animalelor la seisme au fost facute cu animale domestice, dar colectarea de informatii privind animalele salbatice este mult mai dificil de efectuat.

Chiar si animalele despre care se stie ca reactioneaza inaintea unui cutremur, cum ar fi pestii, rozatoarele sau serpii, tind sa aiba un comportament atipic cu foarte putin timp inaintea producerii seismului si nu cu cateva zile inainte.

Biologul Rachel Grant, de la Open University, din Milton Keynes, Marea Britanie, studia in mod curent comportamentul mai multor colonii de broaste raioase din zona lovita de cutremur in Italia. Cercetarea a avut loc timp de 29 de zile, inainte, in timpul si dupa cutremurul de 6,3 magnitudine, care a afectat L'Aquila pe 6 aprilie 2009.

Cu cinci zile inainte de cutremur, Grant a observat ca numarul masculilor dintr-o colonie de broaste raioase din zona lacului San Ruffino, in centrul Italiei, a scazut cu 96 la suta.

Comportamentul este unul neobisnuit pentru masculii speciei studiate, care, in mod normal, raman in grupuri mari in locurile unde s-au imperecheat. Niciun alt fenomen natural nu a putut fi pus in legatura cu disparitia broastelor din zona. Cu trei zile inainte de cutremur, in zona studiata nu mai era nicio pereche de broaste. La sase zile dupa cutremur, broastele au revenit in colonia de imperechere.

Studiul este unul dintre putinele cercetari facute despre comportamentul animalelor in timpul si dupa un cutremur.

Dr. Grant crede ca broastele au fugit in zone mai inalte pentru a se proteja de caderi de pietre si alunecari de teren.

Deocamdata nimeni nu intelege exact cum reusesc broastele raioase sa simta un cutremur cu atat timp inainte de producere.

BBC News noteaza ca schimbarea de comportament in cazul broastelor a coincis cu perturbari in ionosfera terestra (stratul superior, electromagnetic, al atmosferei), detectate de oamenii de stiinta chiar in perioada cutremurului din L'Aquila.

Aceste schimbari din atmosfera terestra au fost insa legate de unii cercetatori de eliberarea unui gaz numit radon, sau de asa numitele "unde de gravitatie", tot inaintea producerii unui cutremur.

In cazul cutremurului din L'Aquila, dr. Grant nu a putut stabili ce a cauzat perturbarile din atmosfera.

Totusi, studiul sau sugereaza ca broastele pot detecta ceva. "Descoperirile noastre sugereaza ca broastele raioase sunt capabile sa detecteze indicii pre-sesimice, cum ar fi eliberarea de anumite gaza sau particule incarcate electric, si foosesc aceste indici ca pe un sistem de avertizare privind iminenta unui cutremur", a spus sefa echipe de cercetatori, dr. Rachel Grant.

In alta ordinde de idei, un alt studiu a aratat ca, spre exemplu, furnicile ignora cutremurele. O echipa de biologi a avut ocazia de a studia o colonie de furnici din specia Messor pergandei, in desterul Mojave, din California, Statele Unite ale Americii, pe 28 iunie 1992, cand a avut loc in zona cel mai mare cutremur care a lovit SUA in 40 de ani, cu o magnitudine de moment de 7,4.

Biologii erau interesati de organizarea si activitatea unei colonii de furnici cand a avut loc cutremurul. potrivit cercetatorilor, comportamentul insectelor nu s-a schimbat deloc inainte, in timpul si dupa seism.

sursa:stiri.rol.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login