Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Stiinta Particula lui Dumnezeu, mai aproape de confirmare! Fizicienii cred ca au vazut bosonul Higgs

Particula lui Dumnezeu, mai aproape de confirmare! Fizicienii cred ca au vazut bosonul Higgs

Dupa decenii de  cercetari si miliarde de euro cheltuite, doua echipe de fizicieni au anuntat aproape simultan descoperirea cea mai asteptata din fizica: existenta particulei lui Dumnezeu, sau bosonul Higgs, scrie The Independent, in editia sa online.
Cercetatorii americani de la Fermilab au anuntat duminica ca este foarte probabil sa fi detectat misterioasa particula, la doua zile dupa ce fizicienii de la CERN (organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare), din Geneva, au anuntat si ei ca au obtinut date care le permit sa concluzioneze, cu o mica doza de neincredere, ca au reusit sa "vada" bosonul mult cautat.

Fizicienii de la Fermilab, din Illinois, Statele Unite, nu sunt, poate, la fel de cunoscuti ca omologii lor europeni care au atras atentia mass media si nu numai din cauza "prezicatorilor" apocalipsei, cand acceleratorul de particule (Large Hadron Collider) a fost pornit in 2008.

Americanii de la Fermilab au propriul accelerator de particule (i-a costat 10 miliarde de dolari), cunoscut ca Tevatron, cu ajutorul caruia accelereaza raze de protoni si antiprotoni, la viteze apropiate de cea a luminii.
Ambele echipe de cercetatori accelereaza particule pentru a crea coliziuni intre ele, la energii inalte, ciocniri care ar putea produce misteriosul boson Higgs.

Acest "obiect" sub-atomic este singurul element neobservat pana acum din cele prezise de teoria fizicii particulelor sub-atomice cunoscuta ca Modelul Standard. De aici si supranumele sau, "particula lui Dumnezeu".

Daca existenta sa poatew fi dovedita, va confirma teoria Modelul Standard, care explica de ce unele elemente din Univers au masa, in timp ce altele, cum ar fi lumina, nu. Cercetatorii considera ca problema nu este crearea bosonului Higgs, ci mai degraba observarea sa.

Vineri, 22 iulie, fizicienii de la CERN au anuntat ca au detectat, in sfarsit, primele semne, in datele colectate in urma coliziunilor de particule, anunt urmat de unul asemanator, duminica, 24 iulie, din partea americanilor de la Fermilab.
Desi anuntulul facut la conferinta Europhysics, din Grenoble, Franta, a fost unul extrem de entuziast, va dura cel putin o luna pana cand informatiile vor putea fi verificate. Pentru moment, cercetatorii incearca sa-si tempereze entuziasmul si spun ca ceea ce au deocamdata sunt mai degraba "indicii", iar ceea ce ei considera acum a fi semne ale existentei bosonului Higgs, ar putea fi eliminat in procesul de filtrare a datelor.

Exista totusi o atmosfera plina de optimism in lumea cercetatorilor, tinand cont de faptul ca doua echipe diferite au obtinut aproape in acelasi timp date similare, ceea ce ar sublinia ca Modelul Standard este corect, iar miliardele de dolari si euro pentru construirea uriaselor laboratoare nu au fost cheltuite in zadar. Echipa de la Fermilab va fi probabil cea mai fericita, avand in vedere ca acceleratorul de la Geneva este mai nou si mai puternic decat Tevatron, care va fi de altfel inchis in septembrie, insa nu fara a contribui decisiv la imbunatatirea cunoasterii universului.
Dar poate cel mai fericit de descoperirea particulei va fi profesorul Peter Higgs, fizicianul care a propus si al carui nume a si fost dat bosonului care da masa materiei. Acum in varsta de peste 80 de ani, Higgs a vorbit despre aceasta particula sub-atomica acum mai bine de patruzeci ce ani, cand era un tanar profesor la Universitatea din Edinburgh. Aproape nimeni nu l-a luat in serios atunci. Chiar si editorul unei importante publicatii stiintifice, care avea legaturi cu CERN, a avut mari indoieli legat de publicarea teoriei. Vremurile s-au schimbat, incheie The Independent .

sursa: stiri.rol.ro
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login