Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Stiinta Pelerina invizibilităţii, science-fiction devenit realitate

Pelerina invizibilităţii, science-fiction devenit realitate

Cercetătorii scoţieni au anunţat joi că au fabricat un material flexibil, capabil să reflecte lumina percepută de ochiul uman, considerând că realizarea lor reprezintă primul pas către confecţionarea unei "pelerine a invizibilităţii", devenită celebră graţie filmelor din seria "Harry Potter".

Pentru ca un obiect să devină invizibil, el nu trebuie să absoarbă lumina, iar aceasta trebuie să "curgă" şi să se reflecte în jurul lui, aşa cum oglinda unei ape curgătoare se reformează după ce a întâlnit o piatră în calea ei.

Lumina are tendinţa naturală de a se deplasa în linie dreaptă. Pentru ca undele luminoase să îşi continue drumul, fără perturbaţii, în jurul acestui obiect - ascuns privirii, din toate unghiurile - este nevoie de o serie de materiale ce nu au fost încă fabricate, denumite "metamateriale".

Aceste materiale capabile să respingă lumina există deja, însă ele funcţionează doar în cazul unor lungimi de undă mult mai mari decât spectrul vizibil (unde radar sau infraroşii). Pentru spectrul perceput de ochiul uman, provocarea este şi mai mare: lungimea lui de undă fiind mult mai scurtă, acesta devine "invizibil" doar cu ajutorul unor metamateriale a căror structură este, la rândul ei, mult mai mică.

Prototipuri capabile să răspundă cu succes acestei provocări au fost deja concepute, însă doar pentru suprafeţele plane şi dure, ce nu pot fi utilizate, de exemplu, în domeniul confecţionării de articole vestimentare.

Cercetătorii scoţieni de la Universitatea St. Andrews, coordonaţi de Andrea di Falco, au fabricat un nou material cu ajutorul unui polimer existent în comerţ şi al unui suport din siliciu.

Rezultatul este "Metaflex", un material suficient de suplu, iar această membrană este capabilă să interacţioneze cu lumina ce are o lungime de undă de 620 de nanometri.

Lumina vizibilă pentru ochiul uman are o lungime de undă cuprinsă între 400 de nanometri (violet şi indigo) şi 700 de nanometri (roşu închis).

Lungimea de undă de 620 de nanometri corespunde unei nuanţe aflate la limita dintre portocaliu şi roşu, ceea ce înseamnă că un obiect pictat uniform în această nuanţă va scăpa complet vederii ochiului uman.

Dacă specialiştii vor obţine în viitor alte metamateriale capabile să acţioneze asupra luminii, în cazul altor culori din spectrul vizibil, ei vor putea să confecţioneze celebra "pelerină a invizibilităţii", suprapunând acele membrane diferite.


sursa:www.mediafax.ro

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login