Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Stiinta Stea foarte rara descoperita de trei cercetatori amatori

Stea foarte rara descoperita de trei cercetatori amatori

Un obiect astronomic foarte rar a fost descoperit de oamenii de stiinta cu ajutorul conmputerelor personale a trei "cercetatori amatori", scrie BBC News.

Neobisnuitul obiect cosmic gasit este un pulsar. Aceste entitati cosmice se formeaza cand o stea foarte mare (supergiganta) moare.
Cei care au descoperit pulsarul sunt doi americani si un german si au facut-o folosindu-se de proiectul Einstein@Home.
Einstein@Home este un proiect prin care utilizatorii "doneaza" din timpul si puterea de calcul a computerelor lor. Utilizatorii instaleaza un mic program care, atunci cand computerul functionaeza dar nu este folosit, lanseaza un screensaver in timp ce proceseaza date. Screensaverul afiseaza portiunea de cer care este studiata. Einstein@Home se foloseste de puterea de calcul a nenumarate computere personale, insa doar atunci cand acestea nu sunt folosite de catre utilizatori.
Cei trei cercetatori amatori sunt Chris si Helen Colvin, doi specialisti IT din Iowa, Statele Unite, si Daniel Gebhardt din  Mainz, Germania. Computerele celor trei, impreuna cu alte 500.000 de din intreaga lume, sunt folosite pentru analizarea datelor in cadrul proiectului Einstein@Home.
Nou-descoperitul pulsar radio, identificat ca PSR J2007+2722, este o stea  neutronica ce se invarte foarte repede in jurul axei proprii. Stelele neutronice apar in urma unui anumit tip de supernove sau explozii stelare.
Acest pulsar singuratic se roteste de 41 de ori pe secunda si are un camp magnetic neobisnuit de slab.

Profesorul de astronomie Jim Cordes, de la Universitatea Cornell din Ithaca, Statele Unite, a declarat ca pulsarul a avut candva o stea in vecinatate, de la care a acumulat materie, dar aceasta stea a explodat. cercetatorii cred ca in Univers sunt multi astfel de pulsari, dar nu au fost insa descoperiti.

"Indifedrent de ce vom mai afla despre el, acest pulsar este foarte important pentru intelegerea legilor de baza care guverneaza stelele neutronice si cum se formeaza ele", a spus Cordes.
Cercetatorii spun ca descoperirea a demonstrat puterea sistemelor informationale asemanatoare lui Einstein@Home de colectare si analizare a volume uriase de date.
Pulsarul descoperit de cei trei cercetatori este prima descoperire din "spatiul indepartat" facuta de Einstein@Home. Informatiile analizate au fost colectat de radio-telescopul Arecibo din Puerto Rico.
Stele neutronice apar in urma exploziei stelelor supergigante. Explozia  unei astfel de stele nu o distruge in totalitate, ci ii "dezveleste" nucleul, format din fier. Steaua se contracta foarte mult si se comprima la inceput pana ajunge la dimensiunile unei sfere cu diametrul de numai 20 de km, dar extrem de densa, cantarind 500 de milioane de tone pe centimetru cub. Materia este comprimata pana la punctul in care atomii sunt striviti si se transforma intr-o stea neutronica.

Aceasta este formata aproape in intregime din neutroni, particule subatomice fara sarcina electrica, si nu mai emite lumina. Este atat de mica incat poate trece neobservata. Astronomii au reusit sa le gaseasca insa datorita faptului ca emit pulsuri de unde radio si alte radiatii. De aici si numele de pulsar. Pulsarii se rotesc extrem de repede in jurul axei lor, emitand un fascicul de radiatii.

 

sursa:stiri.rol.ro

Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login