Majesty

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Home Stiri Stiinta Top 10 Tehnologii care ne vor schimba viata -2.Terapii revolutionare, cu ajutorul ingineriei geneti

Top 10 Tehnologii care ne vor schimba viata -2.Terapii revolutionare, cu ajutorul ingineriei geneti

Medicii cunosc sute de boli a caror cauza este genetica - altfel spus, soarta respectivilor oameni e deja pecetluita, scrisa nu in stele, ci genele lor. Defectele genetice pot duce la malformatii grave sau la dezvoltarea unor boli cronice invalidante. Dar malformatiile care azi se trateaza chirugical sau bolile cronice carora nu li se pot trata decat efectele, nu si cauzele, sunt in prezent obiectul unor cercetari intense pentru specialistii in terapie genica. Acestia lucreaza pentru a pune la punct metode care sa "dreaga" genele defecte, practic intervenind, astfel, in destin.

Celulele stem sunt o alta promisiune miraculoasa pentru viitor. Capabile sa se transforme in orice al fel de celule, celulele stem sunt vazute azi ca o materie prima din care se poate crea aproape orice tip de organ sau tesut. Celulele stem embrionare sunt dificil de obtinut, folosirea lor ridica probleme etice si nu este autorizata. Ceva mai usor de procurat sunt celulele stem adulte, mai ales ca, in urma cercetarilor intense din ultimii ani, s-au descoperit mai multe surse de astfel de celule, unele chiar neasteptate.

Inca si mai promitatoare este metoda inductiei sau a reprogramarii, cea prin care celule deja diferentiate pot fi "intoarse din drum": ele sunt extrase dintr-un anumit tesut al corpului uman (cel mai adesea din piele) si pot fi "convinse" (cu metode ce tin de ingineria genetica) sa se intoarca la un stadiu mai "copilaresc" al dezvoltarii lor: sa devina celule stem pluripotente (in stare sa se transforme in orice tip de celula, in functie de conditiile in care sunt crescute in laborator). Desi metodele de obtinere a celulelor stem induse sunt inca laborioase, faptul ca se descopera intruna noi surse de astfel de celule si noi metode de aprogramare ne apropie de momentul in care boli grave, precum diabetul si cancerul, vor deveni usor de vindecat
(descopera.ro)
Comments (0)Add Comment

Write comment
smaller | bigger

busy
 
Doneaza

In obiectiv

credinta
COPIII RUSINII

Majesty Toolbar

Majesty Toolbar

MajestyRSS

MajestyRSS

Acum ascultati:

Majesty Tv

Oameni si Perspective - cu Marius Stanescu

Altar de Seara - cu Petre Danci

Oxigen - cu Edi Constantinescu

Vrei sa fii editor

Sample image

Dacă vrei să fii, mai mult decât consumator, trimite la adresa contact(At)majesty.ro. o selectie de lucrări (poezie sau proza scurtă), o fotografie, şi câteva date biografice.

Noi vom prezenta prin câteva observaţii critice pachetul propus de tine şi vom mai acoperi astfel cu frumos nişte gropi din sufletele celor ce caută mai adânc.

Login